Sud u Hagu odbio zahtev Milana Lukića za preispitivanje kazne doživotnog zatvora

Region 16. dec 202015:33 > 15:41
Izvor: MICHAEL KOOREN / POOL / AFP

Žalbeno veće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) odbilo je zahtev Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog u Višegradu, za preispitivanje ove presude, kao i zahtev za pravnu pomoć na trošak Mehanizma za reviziju presude na osnovu navodnih novih činjenica.

Kako prenosi RSE, Lukić je 1. septembra zatražio od Žalbenog veća da preispita utvrđene činjenice o broju žrtava u Pionirskoj ulici u Višegradu, na istoku BiH.

On je 2012. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovečnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

U prvostepenoj presudi Lukiću, izrečenoj 2009. godine, Veće ga je proglasilo krivim za progone, ubistvo, istrebljenje, okrutno postupanje i nehumana dela, kao i zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, u vezi sa šest odvojenih incidenata, i osudilo na kaznu doživotnog zatvora. Deo presude za istrebljenje baziran je i na Lukićevom učešću u ubistvima 59 osoba, počinjenim 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu, zaključilo je Prvostepeno veće.

Drugostepenom presudom je prihvaćen samo jedan žalbeni navod, nakon što je Apelaciono vijeće utvrdilo da su u Pionirskoj ulici ubijene 53, a ne 59 žrtava, kako je navedeno u prvostepenoj presudi.

U svom nedavnom zahtevu, Lukić je tražio preispitivanje presude, na osnovu novih dokaza za koje je tvrdio da mogu rezultirati njegovim oslobađanjem od optužbe za istrebljenja zbog zločina u Pionirskoj ulici i blažom kaznom, navodi se u dokumentu Žalbenog veća MMKS, objavljenom 15. decembra. Lukić je naveo da je Sud BiH u oktobru 2019. godine proglasio Radomira Šušnjara, saučesnika u Lukićevim zločinima, krivim za ubistva 26 žrtava u Pionirskoj ulici, što je, kako je naveo Lukić, manje od 53, koliko je utvrdio Haški tribunal.

Smanjenje broja žrtava moglo je uticati na odluku Žalbenog veća i zaključak da “masivnost” potrebna za zločin istrebljenja nije dostignuta, naveo je Lukić i dodao da mu ova činjenica nije bila poznata prije donošenja presude protiv njega. On je u zahtevu tražio dodeljivanje pravnog zastupnika na trošak Mehanizma, kako bi tražio sudske dokumente od Suda BiH za pronalazak materijala kojim će podržati svoju tezu o novim činjenicama i obrazložio da bi to bilo „u interesu pravde“. Lukić je naveo kako bi mu pravni zastupnik pomogao da dođe do odluka domaćih vlasti, na osnovu kojih je podignuta optužnica za samo 26 žrtava, koja može biti zasnovana na dokazima koji ukazuju da je “ostatak navodnih žrtava još uvek živ”.

Veće je u svojoj odluci navelo da nije ubeđeno Lukićevim podnescima da optužnica u slučaju pred Sudom BiH sadrži novu činjenicu, kao i da optužnica uključuje navode o činjenicama na osnovu kojih je Šušnjar osuđen, što nema dokaznu vrednost za preispitivanje presude.

Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Radomira Šušnjara, zvanog Lalco, na 20 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim 1992. na području Višegrada, uključujući ubistva 26 civila zatvorenih u kući u Pionirskoj ulici, kada je pet osoba uspelo da preživi.