Podgoričanin primio kinesku vakcinu protiv korone, dobro se oseća

Region 20. dec 202009:34 > 09:35
Tanjug/AP, LM Otero

Podgoričanin Aleksandar Kovačević, koji trenutno živi u Dubaiju, primio je ove sedmice prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i rekao je da se dobro oseća.

On je za „Vijesti“ rekao da je primio kinesku vakcinu i da je revakcinacija planirana za 4. januar.

Kovačević radi kao konsultant uglavnom u Avganistanu i Iraku, a poslednjih godinu i po dana je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gde je angažovan na projektu koji finansira Biro za borbu protiv narkotika Vlade SAD (INL).

On je rekao da se vakcinisao u utorak 16. decembra, kineskom vakcinom Sinofarm grupe koja je registrovana u UAE, Brazilu, Čileu, Indoneziji i još nekoliko država, posle završene treće faze ispitavanja.

„Uspešnost vakcine je procenjena na 86 odsto, a ukoliko bi došlo do infekcije procenat zaštite vakcine od srednjeg i teškog oblika bolesti je 100 odsto, što znači da bi u tom slučaju u pitanju bio najlakši oblik bolesti, nešto kao prehlada“, ispričao je Kovačević.

On je naveo da se za vakcinaciju odlučio iz više razloga – godina, pratećih oboljenja, putovanja i zaštite drugih.

„Imam 50 godina, dijabetes tipa B, povišen krvni pritisak, a 2019. sam izvršio proceduru RF kardio ablacije kod doktora Vukmirovića u Podgorici zbog dijagnoze atrijalne fibrilacije (artimija). Iako terapijom dobro kontrolišem moje medcinsko stanje, ipak spadam u ugroženu kategoriju stanovništva kada je u pitanju kovid-19“, istakao je on.

Kovačević je pojasnio i da često putuje i da su to uglavnom interkontinentalna putovanja (Evropa, SAD, Azija), pa tako dolazi u kontakt sa ogromnim brojem ljudi.

„Svakim povratkom kući potencijalno ugrožavam zdravlje majke koja je starija osoba i na ovaj način sam hteo da otklonim mogućnost da njoj kao i drugima prenesem virus ukoliko bih se inficirao na nekom od tih putovanja“, rekao je on.

Kovačević je odgovorio da pre vakcinacije nije bilo posebnih preporuka lekara, osim što se radi skrining – proverava se krvni pritisak, meri SpO2 (zasićenost kiseonika u krvi) i telesna temperatura.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.