Prve doze Fajzerove vakcine stižu u Hrvatsku 26. decembra

Region 20. dec 202016:46 > 16:57
N1

Direktor Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić u nedelju je najavio da će prve doze vakcine protiv koronavirusa u Hrvatsku stići u subotu, 26. decembra, a potom će se sledeća tri dana sprovesti i prva vakcinisanja.

Evropska agencija za lekove (EMA), odnosno njeno Predstavništvo za humane lekove, u ponedeljak će odlučivati o odobrenju prve vakcine protiv kovida-19 u Evropskoj uniji, vakcine koju su proizveli američka kompanija Fajzer i nemačka BioNTech.

Dolazak te vakcine u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a potom kreće trodnevna kampanja vakcinisanja, kao i u drugim članicama EU, od 27. do 29. decembra. Za plan vakcinuisanja nadležan je Hrvatski zavod za javno zdravlje, prenosi Hina.

„Prve doze biće u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze“, rekao je u izjavi novinarima Tomić, nakon što je u nedelju video pozivom održan redovni sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa predstavnicima Štaba civilne zaštite, HZJZ i HALMED.

Objasnio je da nakon odobrenja EMA sledi odobrenje Evropske komisije, koje će važiti za sve države članice EU, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK biće objavljene i sve detaljne informacije o leku. Najpre će biti objavljene na engleskom jeziku, a u sredu se očekuje i na jezicima svih članica EU. Sadržaće upute za pacijenta, sažetak opisa sastava leka za zdravstvene radnike i završni izveštaj o oceni leka, rekao je Tomić.

„To će biti dostupno i u bazi lekova, kao i na linku EK i sadržaće sve podatke i sva otkrića, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lek“, rekao je i pojasnio da se iz tih informacija onda „derivira uput o leku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržaće sva nužna uputstva“.

U informacijama o proizvodu biće navedene sve dosad zabeležene nuspojave odnosno ko ga eventualno, zbog njih, neće smeti da primi vakcinu.