Pendarovski: SAD će nakon pobede Bajdena imati značajniju ulogu na Balkanu

Region 21. dec 202013:59 > 14:02
N1/arhiva

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da očekuje da će SAD, nakon pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, imati značajniju ulogu na Balkanu, ali da će formalno liderstvo u regionu ostati na Evropskoj uniji.

U intervjuu moskovskom dnevniku Komersant, Pendarovski je rekao da u „nove konflikte i ratove na Balkanu ne veruje“.

„Nerešeni problemi u regionu ostaju. BiH se suočava sa ozbiljnim izazovima, status Kosova još nije rešen. Postoje i drugi problemi. Sa razvojem demokratije, na primer. I masovne emigracije zbog slabe ekonomije“, rekao je makedonski predsednik.

On je ocenio da „bez podrške međunarodnih faktora nijedan veliki problem ne može biti rešen“.

„Nije važno ko će nam pomoći. Važno je da se problemi reše. Ako postoji ideja – predložite, nisam protiv“, kazao je Pendarovski.

Na pitanje da li veruje da EU zaista želi da vidi balkanske države u svojim redovima, on je odgovorio da je „profesionalni optimista“.

„Mislim da će Balkan biti deo EU, ali da će biti potrebne godine. Želeo bih da se to desi za četiri, pet godina. Ali to ne zavisi samo od nas“, rekao je makedonski predsednik.

On je takođe naveo da ni jedna zemlja bivšeg socijalističkog lagera, koja je ušla u NATO, nije izbegla osudu Rusije.

„Naš narod je opredelio svoje strateške ciljeve. Rusija sama određuje svoje ciljeve. To ne treba da bude prepreka za saradnju u trgovini, ekonomiji, energetici“, rekao je Pendarovski, dodajući da je opredeljenje Makedonije poboljšanje odnosa sa Moskvom.