Državljani BiH iz RS mogu u Srbiju bez PCR testa, iz Sarajeva oštro protestuju

Region 22. dec 202014:19 > 14:28
PCR test
Tanjug/Nikola Anđić

Državljani BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj, od danas mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali je i dalje obavezna desetodnevna izolacija, potvrdio je za N1 savetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

„Građani entiteta Republika Srpska moraju navesti tačnu adresu gde će biti kako bi ušli u sistem vlasti kontrole Srbije“, rekao je Hofman.

Na takvu odluku srpskih vlasti reagovala je Stranka demokratske akcije (SDA) koja je ocenila da je reč o diskriminatorskom i nedobronamernom potezu Beograda.

Zahtev da građani iz Federacije BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok građanima iz Republike Srpske on nije neophodan, jasna je poruka nepoštovanja Bosne i Hercegovine kao celovite države, navedeno je u saopštenju SDA.

Iako se iz usta predsednika Srbije Aleksandra Vučića često može čuti da „poštuje Bosnu i Hercegovinu“, očito je, smatra SDA, da njegove reči i postupci nisu usaglašeni.

SDA je pozvala Veće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države, uključujući i susedne, u odnosu na to kakva pravila važe za državljane BIH.

Podsetimo, ranije je doneta odluka da od 20. decembra, svi strani državljani koji žele da uđu u Srbiju, moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

S druge strane, još je na snazi odluka Veća ministara BiH da državljanima Srbije, Crne Gore i Hrvatske nije potreban negativan PCR test pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.