Interpol još nije dobio zahtev u vezi sa ikonom koju je Dodik poklonio Lavrovu

Region 22. dec 202014:50 > 14:55
AFP/Roslan Rahman

Direkcija za koordinaciju policijskih tela u Sarajevu, u čijoj nadležnosti je međunarodna operativna policijska saradnja, odnosno saradnja posredstvom Interpola, do sada nije primila zvanični zahtev za postupanje nadležnih tela u BiH, kao ni Interpola iz Kijeva, u vezi sa ikonom koja je postala predmet međunarodnog skandala.

„Ukoliko se zahtev dostavi, Direkcija za koordinaciju policijskih tela će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima“, rečeno je za sarajevski portal Klix.

POVEZANE VESTI

Iz Direkcije napominju da je od 1947. godine Generalni sekretarijat Interpola razvio vrlo efikasan sistem, odnosno bazu podataka ukradenih umetnina koja svim članicama Interpola omogućava efikasniju razmenu policijskih informacija u cilju bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara.

Skandal je izbio kada je Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo ikonu koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.

Ambasada Ukrajine u BiH je tražila od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi s poklonjenom 300 godina starom ikonom iz Luganska, za koju Ukrajinci tvrde da je deo njihove kulturnue baštine, ali se do sada niko iz Republike Srpske nije zvanično oglasio.