Dodikov kabinet o ikoni: Nije ukradena, spada u red porodičnih osveštanih ikona

Region 22. dec 202016:49 > 16:55
Srna

Ikona Svetog Nikole, koju je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz Dodikovog kabineta, prenosi Srna.

Kako se navodi, salve izmišljotina i neistina usledile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih, niti da je bilo ko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine, ali urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja, istakli su iz Dodikovog kabineta.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrednost, ali njena vrednost se, pre svega, ogleda u tome što je reč o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.

„U javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske, ali niko i ništa, a najmanje gnusne neistine, ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda“, poručili su iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH.