Ustavni sud BiH: Mere ograničenog kretanja i nošenja maski kršenje prava

Region 22. dec 202017:37 > 17:45
Ilustracija / N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku da mere ograničenog kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava.

„U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih štabova ministarstava zdravstva“, stoji u odluci Ustavnog suda BiH. 

POVEZANE VESTI:

Još se navodi da odluka Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije BiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava, s obzirom na to da je „izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti“. 

Mera zabrane kretanja od 23 do pet sati ujutro uvedena je u Federaciji BiH 10. novembra usled porasta broja novozaraženih koronavirusom. Tada je doneta i odluka obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru. 

Posle donešenja ovih mera, pojedini sarajevski advokati uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da se preispitaju donete mere, kao i da se do konačne odluke ukinu mere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Oni su odluke Kriznog štaba Federacije BiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski ocenili kao „mešanje u osnovna ljudska prava i slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava“. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.