Optužnica protiv mladića koji je piraterijom oštetio United Media za 450000 evra

Region 23. dec 202009:16 > 09:20
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Amara Muslija (23) iz Bijeljine, koji se tereti da je nezakonito omogućio plasman većeg broja video sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Optuženi se tereti da je u novembru 2019. godine, suprotno članu 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nosilaca autoskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih TV serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Optuženi se tereti da je navedena autorska dela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim veb stranicama na društvenim mrežama, gde je kao kontakt ostavljao svoje imejl adrese.

Navedenim postupcima, optuženi je naneo štetu nosiocima autorskih prava, jer je u nameri, bez odobrenja nosilaca autorskog prava učinio dostupnim javnosti autorska dela, čime je počinio krivično delo – Nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakonika Bosne i Hercegovine.

Policija je, podsetimo, u okviru akcije „Plagijat“ sredinom decembra prošle godine pretresla Muslijev stan u Bijeljini radi prikupljanja dokaza u vezi sa počinjenim krivičnim delom nedozvoljeno korišćenje autorskih prava kojim je kompaniji United Media pričinjena šteta od 450.000 evra.

Tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim delom – veći broj računara, prenosnih računara, USB stik i drugi.

Prema nezvaničnim saznanjima agencije Srna, Musli je putem više internet stranica omogućio pristup sadržajima televizijskih serija „Ubice mog oca“, „Konak kod Himlije“, „Žigosani u reketu“, „Na granici“, „Kad susjedi polude“, „Kud poklo da puklo“, „Samo ti pričaj“, „Ujka – novi horizonti“, zaštićenih autorskim pravima.

Prema nezvaničnim saznanjima, Musli je upravljao sajtovima andrija-i-andjelka.com, filmovitica.com, serijehaha.com, serije.co, filmovi.ws, praveserije.com i serijefilmovi.com.

U okviru United Media posluje i TV N1.