Duško Knežević od Vlade Crne Gore traži obeštećenje od 500 miliona evra

Region 23. dec 202016:39 > 16:44
N1

Biznismen Duško Knežević obavestio je novu Vladu Crne Gore o pokrenutoj arbitražnoj parnici, kojom traži 500 miliona evra obeštećenja.

Kako se navodi u saopštenju, Kneževićeva kompanija Atlas grupa traži isplatu štete od države Crne Gore, koja je „nastala nezakonitim uvođenjem stečaja u dve banke od strane Centralne banke Crne Gore i nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg Novom“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Biznismena Duška Kneževića Specijalno tužilaštvo tereti za više krivičnih dela iz oblasti finansija, kao što su utaja poreza, pranje novca, korupcija. Do sada su protiv Duška Kneževića u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Pravni zastupnici Atlas grupe dostavili su obaveštenje o arbitraži novoj Vladi, izabranoj 4. decembra, kako bi bila upoznata sa procesom koji sledi između Kneževića i Atlas grupe sa jedne strane i države, kako bi Vlada proučila parnicu. Kako navode iz Atlas grupe, prethodnoj Vladi (Duška Markovića) su predlagali poravnanje, ali im nije odgovoreno, zbog čega se nadaju da će nova pokazati više razumijevanja.

„Nakon brutalnog upada u Atlas i IBM banku, otimanja imovine i blokade poslovanja svih kompanija Atlas grupe, Knežević je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti. Odlazeća vlast je započela nemilosrdnu kampanju protiv njega i Atlas grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno Atlas banke i IBM banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine“, navodi se u saopštenju.

Knežević je pokrenuo brojne afere u Crnoj Gori. Tvrdio je da je finansirao Demokratsku partiju socijalista i njenog predsednika Mila Đukanovića lično. Sukob između Kneževića i Đukanovića postao je javan na početku 2019. godine, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 evra za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa aktuelnim predsednikom države, Đukanovićem.