Dodikov kabinet: Nota Ambasadi Ukrajine u BiH, da objasni tvrdnje o ikoni

Region 24. dec 202010:46 > 10:46
N1

IIz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika od Ambasade Ukrajine u BiH zatraženo je da navede relevantne informacije na osnovu kojih bazira tvrdnje da je sporna ikona, koju je Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Segeju Lavrovu, deo ukrajinske kulturne baštine.

U noti je zatraženo su od Ambasade Ukrajine u BiH da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da samim time objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih poseduje.

POVEZANE VESTI

 „Po saznanjima Kabineta, predmetna ikona se ne nalazi niti na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje. U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajući u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom“.

To uključuje, navodi se u pismu, da Ambasada Ukrajine dostavi na osnovu čega bazira svoje tvrdnje da je predmetna ikona dio „ukrajinske kulturne baštine“, kao i da za te tvrdnje dostavi relevantne dokaze, kojim bi se te tvrdnje potvrdile.

Zatraženo je, kako se navodi, da Ambasada Ukrajine dostavi sve relevantne informacije koje nisu bazirane na osnovu „internet-resursa“ i pogrešno medijski interpretiranih navoda, nego na osnovu pravno valjanih činjenica i dokaza.

„Ukoliko Ambasada Ukrajine poseduje dokaze da je reč o ikoni koja je deo ukrajinske kulturne, verske, i istorijske baštine, da Ambasada informiše kome je i u kojem trenutku pripadala predmetna ikona, da li je ikona otuđena, od koga, kada i gde, kao i da li se nalazi na bilo kojoj listi otuđenih predmeta koje Ukrajina potražuje. Molimo Ministarstvo spoljnih poslova BiH da nakon što Ambasadi Ukrajine u Sarajevu dostavi notu sa gore pomenutim sadržajem, kopiju dostavi i Kabinetu predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH, navedeno je u noti iz kabineta.

Ruska strana ovu ikonu predala je juče Ambasadi BiH u Moskvi, javio je „Interfaks“.