MSP Crne Gore: Opozvani ambasadori služili političkim i ličnim interesima

Region 24. dec 202010:58 > 11:01
N1

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) saopštilo je da je, pored političkog agitovanja neprimerenog diplomatskoj funkciji, među razlozima za opoziv sedmoro ambasadora sumnja da su neki od njih služili privatnim interesima ili interesima raznih grupa ili pojedinaca.

Iz ministarstva su za „Vijesti“ rekli da su razlozi za opoziv različiti, ali se ne precizira pojedinačno na koga se koja zamerka ili kršenje Zakona o spoljnim poslovima odnosi.

„Neki od njih su intenzivno politički angažovani, te imenovani na ovako prestižne pozicije isključivo na toj osnovi, pri čemu je aktivan partijski angažman u ovoj profesiji apsolutno neprihvatljiv i neprimeren. Drugi, među kojima ima i karijernih ili polukarijernih ambasadora su, nažalost, mnogo više nego državnim služili privatnim ili interesima raznih grupa ili pojedinaca, a neki su proizvod neprihvatljivih političkih aranžmana“, piše u odgovoru „Vijestima“.

Vlada Crne Gore je prethodne sedmice, na inicijativu ministra Đorđa Radulovića, predložila povlačenje Darka Pajovića iz Kine, Miodraga Vlahovića iz ambasade pri Svetoj stolici, Obrada Miša Stanišića iz Bosne i Hercegovine, Veru Kuliš iz Nemačke, Dušanku Jeknić iz Ujedinjenih Arapskih Emiratia, Sanju Vlahović iz Italije i Tarzana Mioševića iz Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, ali i ranijim najavama nove vlasti, ovo nije konačan spisak onih koje će vlada povući. Iz ministarstva nisu naveli ko je sledeći koga nameravaju da vrate u Podgoricu, navodeći da će „o eventualnom daljem povlačenju ambasadora odlučivati vlada, o čemu će javnost biti obaveštena“.