U Hrvatsku stiglo 9.750 doza, vakcinišu se prvo najugroženije grupe

Region 26. dec 202013:01 > 13:12
N1 Zagreb/Ana Mlinarić

U Hrvatsku je stiglo prvih 9.750 doza Fajzerove vakcine, što je premijer Andrej Plenković ocenio kao ohrabrujuću poruku, koja daje nadu u normalizaciju života tokom 2021.

„Jutros su u Hrvatsku stigle prve doze vakcine protiv kovida-19. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba, kao i radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama“, napisao je Plenković na Tviteru.

Vakcine će biti distribuirane po županijama, a sutra kreće vakcinisanje najugroženijih grupa stanovnika. Prvi će najverovatnije biti korisnici domova za starije u Zagrebu.

Reč je o prvoj simboličnoj količini vakcina koja se dostavlja svim državama članicama EU, u kojima od sutra počinju trodnevni Evropski dani vakcinacije. Kako je ranije najavljeno, potom se svake sedmice očekuju nove doze vakcine, a iduća tranša već u ponedeljak.

Do kraja marta očekuje se 270.000 doza vakcine, a vakcinisanje je besplatno i dobrovoljno.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Tako je po milion doza naručeno od Fajzera i Moderne, 2,7 miliona od AstraZeneke, 900.000 doza od Džonson end Džonsona i 300.000 od KjurVaka (CureVac).

Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto građana, a Vlada je pokrenula kampanju čija je glavna poruka „Misli na druge: vakciniši se“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.