Slučaj "Ikona": Iz Moskve stigla i diplomatska nota, Dodik upućen na Interpol

Region 26. dec 202019:14 > 19:20
Izvor: Srna

Ikona koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu vraćena je u Bosnu i Hercegovinu. Trenutno je u sefu predsedavajućeg Predsedništva BiH. Uz ikonu, iz Moskve je stigla i diplomatska nota u kojoj se Dodiku preporučuje korišćenje pravnih mehanizama, uključujući i Interpol. Ukrajina za to vreme traži da joj se ikona isporuči.

Pre dva dana ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija doputovao je iz Moskve u Sarajevo. Na aerodromu nije otkrio gde je tada bila ikona.

„Pa da li ću je ja doneti ili će doći možda sutra ne znam“, rekao je tada Samardžija.

– Je li tu kod vas?

„Ne“, rekao je.

– Pa gde je?

„Pa rekao sam vam čoveče“, rekao je Samrdžija.

– Pa niste mi rekli gde se nalazi.

„Pa rekao sam Vam da je tamo gde treba da bude“, rekao je Samardžija.

Dan kasnije obavestio je javnost da je ikonu predao u kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Ikonu sam preuzeo, predao u kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH. Time sam stavio tačku na tu priču. Dalja procedura nije moja stvar“, rekao je juče Samardžija.

U diplomatskoj noti Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koju je uz ikonu, Samardžija prosledio Dodikovom kabinetu piše da “Ministarstvo ima čast preporučiti poklonodavcu da koristi pravne mehanizme, uključujući kanale Međunarodne organizacije kriminalističke policije (Interpol) u vezi sa ovom situacijom“. S druge strane opozicioni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Davor Šešić pita zašto nema rekcije nadležnih institucija u BiH.

POVEZANE VESTI

„Nismo videli da je MUP preduzeo bilo kakve istražne radnje, a celi svet bruji o tome. Čak se Interpol interesuje za ikonu. Sa druge strane, ni SIPA nije reagovala po tom pitanju. Interesantno da se nije obratila ni carina BiH, odnosno koje bi morale imati podatak, da li je i kada ta ikona ušla u BiH“, kaže Šešić.

„Vezano za predmetno pitanje ovim putem vas informišemo da Upravi za indirektno oporezivanje, odnosno carinskoj službi pri Upravi, ništa od navedenoga nije prijavljeno za uvozno carinjenje“, navodi u odgovoru za N1 Uprava za indirektno oporezivanje.

Onaj ko nosi diplomatsku poštu ne podleže nikakvim proverama na carini ističe advokat Vlado Adamović.

„Ako je uvezeno kroz diplomatsku poštu to je izuzetak od pravila. U diplomatskoj pošti se između ostalog može preneti jedna takva stvar. Moramo raščlaniti, ako je umetnina ona je na popisu nekih umetnina. Međutim svaka umetnina ne mora biti ukradena umetnina. Traže se one koje su ukradene. Pa onda treba pogledati spisak onih koje su ukradene. Te se u suštini potražuju“, kaže Adamović.

Ukrajinska ambasada u BiH, traži da se ikona vrati u Lugansk i da se odgovori kako i kada je ikona završila kod Milorada Dodika.

„Ako je prvi korak već preduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora preduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu. Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospela na teritoriju ove zemlje“, navodi Ambasada Ukrajine u BiH.

Dok iz Ukrajine tvrde da je pozlaćena ikona njihova kulturna baština, portparol SNSD utvrdio je da ikonu niko ne potražuje i da je bila u vlasništvu banjalučke porodice. Pored svega Tužilaštvo BiH i dalje ne iznosi nikakve detalje iz predmeta „Ikona“