Incko: Tadić otvorio vrata, dobro što je Vučić došao

Region 11. jul 201511:26 > 11:27
N1

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da je 20 godina malo za pomirenje na prostoru BiH, ali da je ono u toku, te da je zato dobro što je premijer Srbije Aleksandar Vučić došao u Potočare.

Kako je Inzko objasnio u izjavi Tanjugu u BiH postoji različito mišljenje u vezi sa onim što se dogodilo na tom prostoru,i dodao da je ista situacija i u sukobu između Turaka i Jermena, kao i, primera radi, u vezi sa Gavrilom Principom, da li je bio heroj ili ubica.

„Dvadeset godina je malo, ali mislim da je u toku pomirenje. To vidite ako gledate dramske klubove u Srebrenici ili muzičku školu ‘Dobrih tonova’, gde 200 mladih, od kojih su 40 odsto Bošnjaci, a ostalo Srbi, koji se zajedno bave muzikom, to su radili i za papu“, rekao je Inzko.

Prema njegovim rečima, put pomirenja počeo je pre pet godina dolaskom tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića koji je, kako kaže, otvorio vrata da na obeležavanje zločina u Srebrenicu počnu da dolaze i Srbi.

On je istakao da je, kada je reč o pomirenju, dobro što je premijer Srbije Aleksandar Vučić došao da oda počast stradalima, dodajući da je njegova poruka u tom smislu veoma važna.

Komemoraciju u Srebrenici pratite uživo na N1 televiziji.