Dodik: Napad na srpski narod

Region 11. jul 201514:27 > 16:27
Tanjug/Nemanja Jovanović

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića je napad na srpski narod i na dobru nameru i volju za pomirenje između naroda, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Kamenje na Vučića letelo sa svih strana, kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Dodik je u izjavi za Radio RS rekao da ovaj napad govori o tome koliko su Bošnjaci politizovali ovaj skup što je bio i osnovni razlog da se drugi predstavnici Srba na njemu ne pojave.

„Očigledno je da se recimo u Srebrenici nikada nije pojavio Alija Izetbegović jer se bojao kamenovanja. Bošnjaci su dobru nameru Vučića zloupotrebili, nisu je poštovali ni dočekali na pravi način. Žao mi je što se to desilo jer Vučić to nije zaslužio, a ja mu izražavam zahvalnost na dobroj nameri za srpski narod„, rekao je Dodik

Napad na premijera Srbije govori o tome da je BiH duboko podeljeno društvo, a da je Srebrenica i politizovana i komercijalizovana, zaključio je Dodik u izjavi za Radio Republike Srpske.

Ivanić: Vučić napadnut zato što je Srbin

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut u Potočarima samo zato što je Srbin.

„Vučić je napadnut samo zato što je Srbin. Ne zato što je nešto uradio, rekao.. Sve što je govorio u poslednje vreme bilo je veoma pozitivno, okrenuto budućnosti“, rekao je Ivanić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ovo samo pokazuje koliko je društvo u BiH i dalje podeljeno i koliko će biti potrebno vremena da se stvari smire i vrate u koliko-toliko prihvatljivu normalu.

„Nadam se da će ključne političke ličnosti iz reda bošnjačkog naroda ovo osuditi“, dodao je Ivanić.

Da bi bilo pomirenja, nije dovoljno da ga samo jedna strana želi, već i druga strana, kojoj se pomirenje nudi, mora bit spremna da ga prihvati, rekao je Ivanić.

„Vidljivo je da te spremnosti, nakon onoga što se danas desilo u Potočarima, sa strane bošnjačkog naroda nije bilo“, rekao je on.

Ivanić je podsetio da je upozorio i Vučića i javnost da stanje nije dobro i da je politizacija oko Srebenice podignuta na najviši moguć nivo. „To je bila takva zloupotreba tog događaja još od inicijative za britansku rezoluciju u UN da se ovo pretvorilo u neku vrstu rata“, zaključio Ivanić.

Cvijanović: Loša poruka Republici Srpskoj

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najoštrije je osudila napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima i ocenila da je to napad i na srpski narod, kao i loša poruka Republici Srpskoj.

Napad na premijera Vučića je, kaže Cvijanović, napad na Srbiju i njenu ispruženu ruku, napad na šansu da izgrađujemo poverenje, ali i napad na državnika – na ljudski život koji, naglašava, nije smeo da se desi.

„Najoštrije osuđujem napad na premijera Vučića koji je došao u dobroj nameri da se pokloni srebreničkim žrtvama i iskaže poštovanje prema njihovim porodicama“, istakla je Cvijanović.

Vučićev dolazak u Potočare ocenila je kao hrabar čin i nastojanje da se u atmosferi opšteg nerazumevanja u BiH doprinese izgradnji poverenja i međusobne tolerancije koja je, smatra, potrebna svima i na čemu Vučić predano radi „sa mnogo više posvećenosti, nego oni koji pozivaju na mir i toleranciju, ali ništa ne čine da se to i desi“.

Lukač: Kamenje na Vučića letelo sa svih strana

Tanjug/Srđan Ilić

Predsednk Vlade Srbije, nakon incidenta, uspešno je evakuisan zajedno sa članovima delegacije ka Skelanima, na granici Srbije i BiH, rekao je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

„S obzirom na to da smo očekivali ovako nešto mi smo ubacili jedan broj ljudi u civilu u masu i oni su odmah reagovali kada je krenuo napad na premijera Vučića“, kazao je Lukač.

Lukač je za N1 izjavio da MUP RS-a nije bio u mogućnosti da direktno obezbedi Vučića jer to nije dozvolila Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH koja je nadležna za osiguranje Memorijalnog centra u Potočarima.

Jedan boj policajaca iz Specijalne policije bio je „ubačen u masu“, otkrio je ministar.

„Naši policajci iz Specijalne jedinice, koji su bili u civilu u masi, uspeli su zajedno sa obezbeđenjem da izvuku Vučića i sprovedu ga do vozila“, rekao je Lukač.

Kamenje je, kako kaže Lukač, letelo sa svih strana, Vučić je dobio više udaraca i polomljene su mu naočare.

Udarce kamenjem zadobili su i pripadnici policije i obezbeđenja srpske delegacije, precizira Lukač i dodaje da se u svemu tome uspelo da premijer Vučić bude blagovremeno izvučen iz mase.

„Oni su potom ušli u vozilo i bezbedno krenuli ka granici, Skelanima“, rekao je ministar policije Srpske.

Objasnio je da se slično dogodilo i predsedniku Slovenije Borutu Pahoru, koga je takođe policija zaštitila i sprovela da Policijske stanice u Srebrenici.