Na paradi povodom "Oluje" i američki i britanski avioni?

N1

Hrvatska je svim članicama NATO uputila poziv da učestvuju u Zagrebu 4. avgusta na paradi povodom 20. godišnjice "Oluje", a poziv su već prihvatile vojske Nemačke i Velike Britanije, pišu Večernje novosti.

Očekuje se dolazak američkih borbenih aviona F-16 i helikoptera „crni soko“, aviona iz sastava engleskog vazduhoplovstva, kao i borbenih aviona iz Češke i Mađarske, koji bi trebalo da prelete preko Zagreba, prenose Večernje novosti. 

U Glavnom stožeru oružanih snaga Hrvatske Novostima je rečeno da svakodnevno stižu prijave stranih zemalja za učešće na paradi, ali organizatori, za sada, ne žele da otkriju ko će sve doći u Zagreb. 

Na pitanje da li su pozivi upućeni vojskama zemalja u okruženju, pa i iz BIH, iz Zagreba nije dobijena ni potvrda ni demanti.  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je 7. jula za N1 da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske, a povodom godišnjice „Oluje“ i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

On je za televiziju N1 rekao da su Srbiji zamerali što smo poslali vojsku na vojnu paradu u Moskvu, na obeležavanje pobede nad fašizmom, a da su sada, na paradu koju Hrvatska organizuje povodom „Oluje“ u kojoj je ubijeno više hiljada i proterano više stotina hiljada Srba, pozvane i vojske nekih drugih zemalja. 

„Učešće njihovih vojski na paradi će imati veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom“, naglasio je šef srpske diplomatije. 

Savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić izjavio je za Novosti da je Dačićeva izjava, povodom eventualnog učešća stranih vojski na paradi koju priprema Zagreb, sasvim opravdana. 

„Srbija će s pažnjom pratiti na koji način će naši susedi, ali i ostale države, uzeti učešće u planiranim manifestacijama u Zagrebu i koje poruke će biti slane tom prilikom. Srbija i Hrvatska imaju potpuno drugačije viđenje ‘Oluje’, za nas je to simbol stradanja srpskog naroda“, rekao je Mrkić.