Većina članica NATO neće učestvovati na paradi u Zagrebu

Region 15. jul 201509:53 > 10:00
N1

Većina članica NATO neće učestvovati na vojnoj paradi u Zagrebu 5. avgusta povodom akcije "Oluja", jer ne žele da raspiruju sukobe u regionu, objavio je Jutarnji list.

Iako je bilo najava da će američki vojnici učestvovati na paradi u Zagrebu i da bi iz NATO baze u Avijanu mogao da doleti američki borbeni avion F16, to se neće dogoditi.

Osim pripadnika američke vojske, na paradi neće biti ni nemačkih ni britanskih vojnika.

Sagovornici „Jutarnjeg“ bili su podeljeni oko značaja te informacije i razilaze se u tumačenjima važnosti učestvovanja pojedinih zemalja u paradi.

U Ministarstvu odbrane Hrvatske kažu da je dolazak trojice visokih američkih generala dovoljno visok nivo, a kad se tome doda dolazak vojnog atašea, to je sasvim zadovoljavajuće.

Oni tvrde da će na vojnoj paradi biti svi strani ambasadori u Hrvatskoj, što bi bilo prvi put da na takvom nivou strane diplomate prisustvuju proslavi „Oluje“.

Prema njihovim rečima, time će operacija „Oluja“ konačno dobiti svoj međunarodni politički legitimitet.

U Ministarstvu odbrane i dalje ne žele da saopšte ko je sve potvrdio učešće vojnika u paradi Vukovarskom ulicom, a za sada se zna da je to uradila Slovenija, koja će poslati 10 gardista i tri aviona Pilatus.