Skupština RS-a donela odluku o referendumu

N1

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u sredu su usvojili odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 Nakon dvodnevne burne rasprave o ovoj odluci, koju je inicirao predsednik RS Milorad Dodik, glasalo je 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 31 poslanik je bio uzdržan, dok su poslanici Koalicije „Domovina“ u znak protivljenja napustili skupštinsku salu pre glasanja, javila je Fena.

Da bi skupštinska odluka stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Veću naroda RS, ali neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka, navodi Fena.

Orić i referendum

U klupama Skupštine Republike Srpske danas je bilo burno.

Okidač za referendum, bio je Naser Orić, priznala je premijerka RS-a Željka Cvijanović.

No, i ona i njeni politički istomišljenici tvrde da referendum ne ugrožava Dejtnoski sporazum. Njime se, kažu, bori protiv nove političke realnosti, u kojoj su jedni zločinci a drugi isključivo žrtve.

Efikasno pravosuđe u BIH ne postoji, tačka je konsenzusa svih. Razlika je u načinu, jedni su za ukidanje institucija, drugi,poput Kluba Bošnjaka, za njihovu reorganizaciju. Oni kažu da neće glasati za odluku, a vetom u Vijeću naroda pokušaće zaštiti vitalni nacionalni interes.

Opozicioni blok Savez za promjene ne podržava referendum, jer smatraju da se njime skreće pažnja s kriminalnih afera, aktuelne vlasti.

Podaci Centra za istraživanje rata RS-a, koji su i argumenti vlasti za raspisivanje referenduma, pokazauju da je za zločine nad Srbima izrečena 151 godina zatvora. Kako je to oko osam procenata ukupno izrečenih kazni, u RS ocenjuju rad Suda BIH pristrasnim.