N1 u Podgorici: Parada ponosa održana bez incidenata

Region 02. nov 201409:30 > 12:53
N1

U Podgorici je danas održana druga Parada ponosa, ukupno treća u Crnoj Gori. Oko stotinak okupljenih učesnika prošetalo je centralnim gradskim ulicama a skup je prošao bez incidenata. Policija je privela desetak osoba koje nisu imale identifikaciona dokumenta ali su kod sebe imale boksere i druge opasne predmete.

12:57 – Parada ponosa završena je mini koncertom pevačice Marine Perazić. Nakon toga, za učesnike Prajda, organizovan je prevoz kombijem.

N1

12:32Crnogorska policije privela je desetak osoba, koje nisu imale identifikacione dokumente i kod kojih su pronadeni opasni predmeti. Privredene osobe su kod sebe imale boksere, fantomke i druge opasne predmete, javila je agencija MINA pozivajući se policijske izvore.

12:18 – Diplomate iz Velike Britanije i Holandije čestitale su organizatorima na uspešnoj Paradi a svi zajedno su pozdravili učesnike iz zemalja regiona koji su danas došli u Podgoricu. Poseban pozdrav upućen je gostima iz Makedonije i BiH jer u tim zemljama nije održan Prajd.

N1

12.05 – Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović poručio je da Crna Gora poštuje ljudska i manjinska prava što su dokazali uspešnim prajdom. Vlada Crne Gore postoji za svakog građanina i podržava različitost LGPT osoba, istakao je on.

11.55 – Šetnja učesnika Parade ponosa je završena bez incidenata.

11.39 – Šetnja ulicama Podgorice je u toku, zasad bez incidenata, javlja reporterka N1 sa lica mesta.

N1

11.15 – Povorka sa učesnicima Parade ponosa je krenula u šetnju centrom grada, glavnim gradskim bulevarom u kome su smeštene ključne institucije države.

N1

Među učesnicima su, između ostalih, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, ministar za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore Suad Numanović, kao i brojne diplomate zemalja Evropske unije.

N1

Prisutni su i beogradski LGBT aktivisti, poput Bobana Stojanovića, kao i makedonski.

N1

Policija je skup označila kao visokorizičan i šetnju obezbeđuje veliki broj policajaca koji su od ranog jutra već raspoređeni centralnim gradskim ulicima.

N1

9.30 – Kako javlja reporterka N1 Jovana Štetin, učesnici i novinari su morali da prođu tri prstena kontrole.

N1

Skup obezbeđuje čak 1.800 policajaca.

Trasa za šetnju je duga 1,2 kilometra.

N1

Ovogodišnja parola parade je „Tradicionalno ponosni“, a znak povorke je Crnogorka s brkovima.

N1

Posle šetnje, predviđen je mini koncert pop pevačice Marine Perazić.