Grabar Kitarović zadovoljna nivoom zaštite prava manjina

Region 21. avg 201512:27 > 12:38
N1

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da izjave predsednika SNV-a i saborskog zastupnika Milorada Pupovca ne doprinose dostignutom nivou zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj i mogu se, kako je navela, razumeti jedino u kontekstu nadolazećih izbora.

Pupovac je u izjavi za N1 rekao da bi se odrekao nekih izjava srpskog predsednika Tomislava Nikolića da se hrvatska predsednica tokom obležavanja vojno-policijske akcije „Oluja“ ogradila od povika „Za dom spremni“ i „Ubij Srbina“.

 Kitarović je putem Fejsbuka poručila da je zadovoljna dostignutim nivoom zaštite prava nacionalnh manjina u Hrvatskoj, te da je na političarima da grade poverenje i omoguće suživot između većinskog hrvatskog i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske.

„Tome zasigurno ne doprinose najnovije izjave Milorada Pupovca, koje se mogu razumeti jedino u kontekstu nadolazećih izbora. No, izbori će proći, a za popravljanje narušenih međunacionalnih odnosa trebaće puno vremena i truda. Stoga pozivam na odgovorno i tolerantno političko delovanje, čak i ako ono ponekad i ne donosilo poneki glas više“, navela je Grabar Kitarović.

Ona je navela da je Hrvatska država jaka onoliko koliko su zaštićeni njeni najranjiviji građani.

„Na nama političarima velika je odgovornost da svojim delima i rečima gradimo poverenje i omogućavamo suživot između većinskog hrvatskog naroda i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske“, navela je hrvatska predsednica.

Obraćanje Kolinde Grabar Kitarović usledilo je ubrzo nakon što su mediji objavili da je reči Pupovca.

Podsetimo, na pitanje N1 koliko izjave čelnika iz Srbije, od onih o godišnjici „Oluje“ do poslednjih o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, dolivaju ulje na vatru i zapravo štete položaju Srba u Hrvatskoj, Pupovac je rekao: „Neke izjave sigurno ne doprinose boljem razumevanju problematike“

Upitan zašto se nije ogradio od takvih izjava ili ih osudio, kao na primer izjavu predsednika Srbije da Hrvatska slavi državu koju je osnovao Pavelić, Pupovac je odgovorio:

„Kad bi se naša predsednica države ogradila od uzvikivanja „Za dom spremni“ i „Ubij Srbina“, onda bih se i ja ogradio od izjava predsednika Nikolića. Ne slažem se s predsednikom Nikolićem. Već sam jedanput i više puta to rekao“.

Podsetimo, Grabar Kitarović, a ni premijer Zoran Milanović, nisu se oglasili nakon što je vukovarsko Gradsko veće u ponedeljak donelo odluku da sa natpisa na javnim institucijama u tom gradu ukine ćirilicu.