Zima će biti blaga, a ne najhladnija u sto godina

Region 02. nov 201410:31 > 13:58
MorgueFile

Predstojeća zima neće biti najhladnija u poslednjih 100 godina, već će biti blaga, kaže Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Đorđevićeva je istakla da je ovu prognozu dao Evropski centar za srednjeročnu vremensku prognozu, koji se nalazi u Velikoj Britaniji, i da se zahlađenja očekuju krajem novembra, dok će januar biti hladniji od proseka i sa većim količinama padavina nego prošle godine.

 Informacija o tome da će predstojeća zima biti najhladnija u poslednjih 100 godina je neproverena, tvrdi Đorđevićeva. „To je totalno izmišljena informacija i onda je svi prenose bez ikakve provere. Niko to nije proverio pre nego što je objavio. Ko su ti britanski meteorolozi u toj informaciji, ne postoji ime niti institucija i svake godine se ista priča dešava“, rekla je Đorđevićeva.

Ona je istakla da ti meteorolozi, najverovatnije, uopšte ne postoje, a ako su i davali izjave možda se to odnosilo samo na Britaniju.

Đorđevićeva je podsetila da se i prošle godine pojavila neproverena i netačna informacija da će zima biti najhladnija u poslednjih 1.000 godina. 

Ona je istakla da se klima promenila i da temperatura vazduha generalno raste.  „Da bi zima bila najhladnija u poslednjih 100 godina mi moramo da imamo novembar, decembar i januar sa ekstremno niskom temperaturom, a to po trenutnim prognozama uopšte ne izgleda tako i vrlo je mala verovatnoća da može da bude tako“, rekla je Đorđevićeva.