Da li iz Turske stiže otrovni limun?

Region 02. nov 201418:33 > 19:47
N1

Da li znamo šta jedemo i da li neko kontroliše ispravnost hrane? Nova sumnja se javila nakon drastičnog pada cena limuna i tvrdnji nekih organizacija za zaštitu proizvođača da je otrovan.

Limun sa jedne zagrebačke pijace poreklom je iz Turske i dvostruko je jeftiniji nego pre mesec dana. Zemlja porekla jasno je istaknuta na deklaraciji, ali ne i informacija da li je tretiran opasnim fungicidom, kako to tvrde u Udruženju potrošača Karlovac.

„Tretiran je imuzolinom. To je fungicid, koji je u suštini vrlo toksičan, iritira kožu, iritira oči, vrlo je stabilan na visokim temperaturama. Deluje na reproduktivne organe, kancerogen je“, rekao je Željko Tomašić iz Regionalne organizacije za zaštitu potrošača u Karlovcu.

Ove tvrdnje još nije potvrdila nijedna nadležna institucija, ali je vest već uznemirila potrošače.

U Sarajevu se ne zna za otrovni limun

Limun kupljen u Sarajevu košta samo 75 centi. Ne tako davno koštao je tri evra. I niko nema racionalno objašnjenje zašto je to tako.

Do prodavaca na sarajevskim pijacama saznanje o otrovnom limunu još nije stiglo. Međutim, odgovorno odbacuju da su te glasine istitnite, premda ni sami ne znaju poreklo limuna koji prodaju. 

Cena limuna naglo je pala u celom regionu nakon što je stigla poslednja pošiljka turskog limuna. Na nekim prodajnim mestima u Hrvatskoj bila je istaknuta deklaracija sa jedva vidljivim slovima, na kojoj je pisalo da se ne sme koristiti kora limuna.

U Karlovačkoj organizaciji za zaštitu potrošača tvrde da fungicid progresivan, a da se njegov otrov taloži u limunu i ljudskom organizmu. Agencija za bezbednost hrane BiH saopštila je da prati situaciju na terenu i da će javnost obavestiti ukoliko se utvrdi da su navodi o otrovnom limunu istiniti.