Zapalila se žena pred zgradom Predsedništva Bugarske

Region 03. nov 201416:45 > 17:40
REUTERS/Romeo Cholakov

Jedna žena popodne polila se benzinom i zapalila ispred kancelarije predsednika države Rosena Plevnelijeva, u vreme kad su se unutar zgrade odvijali razgovori o formiranju nove Vlade nakon neizvesnih rezultata izbora održanih prošlog meseca.

Portparol bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova je izjavila da je 39-žena odmah prebačena u bolnicu, kao i da je njeno zdravstveno stanje veoma teško, preneo je Rojters.

Lekar u Hitnoj pomoći u Sofiji je rekao da žena ima opekotine na 90 odsto tela i da je njeno stanje kritično, kao i da je ona mentalno obolela, ne navodeći više detalja.

U vreme incidenta predsednik Plevnelijev je prisustvovao sastanku na kojem se razgovaralo o formiranju Vlade posle izbora održanih 5. oktobra.

Najmanje šestoro ljudi se ubilo samospaljivanjem u Bugarskoj od februara do maja 2013. godine, u jeku demonstracija zbog korupcije političara i stalnih poskupljenja. U osnovi te vrste protesta bilo je siromaštvo.

Protesti su doveli do pada desničarske Vlade Bojka Borisova. Ali, posle godinu i po, Borisov se na vlast vratio na poslaničkim izborima 5. oktobra ove godine, sada na čelu manjinske koalicione Vlade.