U Hrvatsku ušla 21.000 izbeglica

Region 19. sep 201510:35 > 19:23
N1 info

U Hrvatsku do 13 časova u subotu ušlo više od 21.000 izbeglica od čega ih je 2.500 trenutno u Tovarniku, objavilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Premijer Zoran Milanović posetio Beli Manastir i tom prilikom istakao da nije bilo nikakvog dogovora s Mađarskom o prihvatu izbeglica iz Hrvatske već da su ih naterali da prime izbeglice.

„Naterali smo ih da prime izbeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje“, rekao je Milanović.

On je rekao da je problem u Grčkoj i Turskoj, jer preko grčkih ostrva prelazi skoro 80 odsto svih izbeglica. „To se da sprečiti, EU to treba preuzeti“, dodao je Milanović.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je posle sednice Štaba za zaštitu i spasavanje Vukovarsko-sremske županije u Vinkovcima izjavila da je stanje na terenu gore nego što se mislilo i ponovila da je neizbežan angažman vojske.

Takvu ideju premijer Zoran Milanović već je nekoliko puta odbacio, posebno onu o raspoređivanju vojske uz granicu.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbeglice koje iz Srbije stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Od početka izbegličke krize do 11 sati u subotu u Republiku Hrvatsku ušlo je 20.737 izbeglica. Priliv izbeglica i dalje je na području Tovarnika gde se trenutno nalazi nešto više od 2.500 osoba, javio je MUP.

Na hrvatsko-mađarskom graničnom prelazu Baranjsko Petrovo Selo bila je novinarka N1 Katarina Brečić:

Hrvatske železnice objavile su da su izbeglice vozom od 11 vagona u Botovo prevezene iz Tovarnika. Oni se usmeravaju prema ilegalnom prelazu u Mađarsku do koga je 20-ak minuta hoda.

Deo izbeglica je smešten i u Zagrebu, a veći broj njih pokušava da dođe do 20-tak kilometara udaljene slovenačke granice.

Na manjem graničnom prelazu Harmica, kod Zaprešića, slovenačka policija zaustavila je sinoć više stotina izbeglica, a u jedom trenutku proboj kordona zaustavila je bacanjem suzavca. Situacija se potom smirila.

Ne zna se tačan broj izbeglica koje su ilegalno ušle u Sloveniju, ali mediji navode da ih je više od 1.100.

Ostojić: Tovarnik kritična tačka

N1

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić kaže da je većina izbeglica otišla iz Hrvatske, da je situacija u prihvatnim centrima potpuno stabilna, a da je najkritičnija tačka Tovarnik.

Zamoljen da prokomentariše koliko su precizne procene predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da se idućih dana očekuje dolazak u Hrvatsku oko 40.000 ljudi, Ostojić je kazao da „nema pojma o čemu to predsednica priča“, da ne zna odakle joj te informacije, ali da bi, ako nešto zna, bilo dobro da mu to javi.

Verovatno je mislila na neki dugogodišnji proces, rekao je Ostojić.

Tokom posete hrvatskog premijera Zorana Milanovića izbegličkom centru u Belom Manastiru, hrvatski ministar policije je rekao da se na železničkoj stanici u Tovarniku nalazi oko dve hiljade ljudi.

To je, kako je rekao, trenutno najkritičnija tačka, jer vozovi koji prevoze izbeglice primaju oko 750 ljudi. Dodao je da su svi ostali prebačeni na mađarsku granicu, kao i da je Slovenija počela da propušta ljude na prelazima Harmica i Bregana.

Ostojić je ocenio da je u prihvatnim centrima situacija potpuno stabilna.

U njima je oko hiljadu izbeglica, ali većina je prazna, poput Čepina i Siska.

Ostojić je, takođe, rekao da je „ponosan na hrvatsku policiju, jer sve ove dane, ni u jednom trenutku nije upotrebila silu“, a stvari su dovedene u red bez izgreda, koje su, rekao je, neki priželjkivali.