Stotine izbeglica noć provele na Bregani

Region 20. sep 201508:35 > 08:38

Više od 2.000 izbeglica do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro 1.000 u zadnja 24 sata, objavila je u nedelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenačke prihvatne centre trebalo da budu prebačeni tokom dana.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je u subotu da Slovenija može „privremeno“ da primi najviše oko 9.000 izbeglica i migranata jer je to kapacitet koji ima na raspolaganju za njihov smeštaj, i da je u vezi s nalaženjem rešenja u stalnom kontaktu s Austrijom i Njemačkom, pri čemu je upozorio da se mogu očekivati novi talasi izbeglica zbog čega treba naći zajedničko rešenje situacije na nivou EU.

Prema informacijama koje su objavili slovenački mediji, do sada je od izbeglica i migranata koji su ušli u Sloveniju njih nekoliko stotina prešlo u Austriju.

Među izbeglicama je najviše Sirijaca, slede Avganistanci i Iračani. Njih više od 90 posto kao konačni cilj navode Nemačku ili skandinavske zemlje.