Ostojić poziva Srbiju da izbeglice više ne šalje u Hrvatsku

Region 21. sep 201517:50 > 17:52
N1

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić poručio je da će granični prelazi sa Srbijom ostati zatvoreni dok Srbija ne promeni politiku prema kojoj izbeglice usmerava samo u Hrvatsku.

„Otvoren je granični prelaz Horgoš, ali oni i dalje sve izbeglice preusmeravaju prema Hrvatskoj. Želimo da se to promeni. Tehnički se granični prelazi mogu otvoriti za sat vremena, ali prethodno Srbija mora promeniti politiku prema kojoj izbeglice preusmerava samo u Hrvatsku“, rekao je Ostojić u Opatovcu kod Vukovara gde je privremeni šatorski kamp za izbeglice, preneo je portal Večernjeg lista.

On je poručio da granični prelazi sa Srbijom, osim Bajakovo-Batrovci koji je otvoren za saobraćaj, ostaju zatvoreni do daljeg.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je od srede ušlo skoro 30.000 izbeglica, a većina njih je preko Slovenije i Mađarske napustila Hrvatsku. Izbeglice, međutim, i dalje pristižu iz Srbije, a u kampu u Opatovcu trenutno ih je oko 2.500 i oni se organizovano prevoze prema mađarskoj granici.