Abazović: Čast mi je i zadovoljstvo što sam potpisao Temeljni ugovor sa SPC

Region 03. avg 202211:50 > 12:0928 komentara
TANJUG/ PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA, fotografija niske rezolucije/ nr

Premijer Crne Gore Dritan Abazović nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izjavio je da mu je čast i zadovoljstvo što mu je pripala nesvakidašnja prilika da potpiše taj dokument i zatvori ovo pitanje na jako lep, primeren i dostojanstven način.

Povezane vesti:

Kako je kazao, taj proces je predugo trajao.

„Ideja da se potpiše Temelji ugovor sa SPC je stara ideja. Žao mi je što se to nije realizovalo ranije, međutim ova Vlada je odlučna da svim verskim zajednicama da identična prava. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije i da okrećemo novi list“, istakao je premijer.

Dodaje da Vlada sve radi sa željom da gradi društvo pravde i jednakosti.

„I da pravo koje tražimo za sebe damo i drugima. To je ideja vodilja, vrlo tolerantna i građanska. Verujem da smo stavili tačku na izazov, ja sam na to ponosan i želim da zahvalim svima koji su učestvovali u procesu, svim ministrima i ljudima iz SPC i verujem da ćemo se i ubuduće nalaziti povodom svečanosti i da ćemo svi zajednički uvek biti spremni da se založimo za društvo tolerancije i pomirenja“, zaključio je Abazović.

Demokratska partija socijalista (DPS) će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon što je premijer Dritan Abazović sa patrijahom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem potpisao Temeljnji ugovor.

Izvor: Tanjug

Pojedine nevladine organizacije su ocenile da je to veliko finale klerikalizacije Crne Gore i da je vlast obmanula o datumu i način potpisivanja.

Datum potpisvanja ugovora objavili su pojedini mediji, ali je Abazović kazao da je vest da će ugovor biti potpisan 3. avgusta dezinformacija.

On je prethodno odbio sve sugestije i predloge stručne javnosti na tekst Temeljnog ugovora.

Komentari

Vaš komentar