Abazović: Mandić i Đukanović nisu alternativa, zato imamo političku nestabilnost

Region 07. okt 202213:02 2 komentara
Dritan Abazović
N1

Crna Gora je trenutno između dve grupe - jedne oličene u organizovanom kriminalu i korupciji i druge koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrednostima, izjavio je premijer Dritan Abazović, dodajući da je to uzrok političke nestabilnosti.

Abazović je, na 12. 2BS Forumu u Budvi, kazao da u Crnoj Gori još nema političke stabilnosti zato što su morali da zadovolje volju građana za promenama, a s druge strane da se prilagode političkom kursu zemlje, preneo je RTCG.

Pročitajte još

„Zato je teško naći balans. Crna Gora je trenutno između grupe oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, koja deklarativno, ali ne suštinski podržava EU, to je grupa oko predsednika države“, rekao je Abazović.

On je dodao da je s druge strane grupa koja ima spoljnopolitičku odrednicu koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrednostima, poput Demokratskog fronta.

Upitan da li je lider tog poltičkog saveza Andrija Mandić alternativa, on je odgovorio odrično.

„Andrija Mandić nije alternativa, ali s obzirom na to da ni Milo Đukanović nije alternativa, onda imate logičnu političku nestabilnost. Morate da nađete balans između toga, što je potreba da se društvo menja i da ne skrene sa onoga što su strateški ciljevi“, poručio je Abazović.

On je rekao da je borba protiv kriminala i korupcije prioritet Vlade, dodajući da su rezultati vrlo vidljivi i pohvaljivani u izveštajima Evropske komisije, osim u segmentima kriminalnih klanova u Crnoj Gori.

Prema rečima Abazovića, postoje i rezultati koji su enormni za evropske prilike kada je u pitanju suzbijanje šverca kokaina i cigareta.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je rekao da, kao političar kome je cilj da njegova zemlja što pre bude u EU, želi da Crna Gora ima neke sadržaje koje imaju zemlje Unije.

Upitan kakav je uticaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Crnu Goru, Abazović je rekao da, ako se gledaju mediji, onda treba biti zabinut.

„Međutim, mi smo gro medija prodali, i to Srbiji. I to radimo u kontinuitetu“, rekao je Abazović i istakao da Crna Gora, da bi se oduprla inostranim uticajima, mora da ojača institucije.