Abazović: Postoji spremnost za regulisanje odnosa sa CPC

Region 04. avg 202214:39 > 19:04
N1/arhiva

Svi politički prioriteti iz ekspozea 43. vlade su završeni ili privedeni kraju u prvih 100 dana rada, a kad je reč o verskim zajednicama, postoji spremnost za regulisanje odnosa sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), izjavio je premijer Dritan Abazović u obraćanju medijima.

Sumirajući rezultate rada, Abazović je istakao da su u tih 100 dana nastali tektonski poremećaji kad je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi portal Radio-televizije Crne Gore.

Pročitajte još

Naveo je najveću zaplenu cigareta u Evropi, procese protiv bivše predsednice Vrhovnog suda, predsednika Privrednog suda, „protiv ljudi kao što su Lazović i Milović, koji su na visokim funkcijama u policiji i ANB“, a ostvarena je i saradnja sa Evropolom, tako da je Vlada „stvorila ambijent da Tužilaštvo profunkcioniše i isporuči rezultate“.

Dodao je da je su potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom regulisani odnosi sa verskim zajednicama.

„Spremi smo da regulišemo odnos sa CPC ako želi da uđe u isti aranžman. Oni su poslali pismo premijeru da su spremni za to i ne postoji nikakva restrikcija sa naše strane da se to ne uradi u momentu kad to dogovorimo“, poručio je Abazović.

Kazao je da regionalna saradnja nikada nije bila na boljem nivou, ali „nekome u Crnoj Gori to smeta“.

Osvrćući se na posetu državne delegacija Potočarima kod Srebrenice, gde su snage bosanskih Srba 1995. ubile više hiljada Bošnjaka, ukazao je da „neko kaže da smo bili nejasni“.

„Mi smo bili vrlo jasni. Osuđujemo genocid kao najgnusniji ratni zločin i to je bila poruka – da se on nikad nigde ne ponovi, nezavisno od nacionalnog i verskog opredeljenja“, rekao je crnogorski premijer.

Abazović je rekao da bi pitanja izbora sudija Ustavnog suda i imenovanja u Sudskom savetu i Višem državnom tužilaštvu bila rešena da je bilo do Vlade, a da je na potezu Skupština.

„Svako ko nas gura u destabilizaciju ne želi da Crna Gora dobije merila za ulazak u Evropsku uniju. Vlada ne blokira evropski put i ne skreće fokus, već rasčišćava prostor da bi brže pristupila EU”, naglasio je Abazović.

RTCG podseća da je predsednica Skupštine Danijela Đurović sazvala za 19. avgust vanrednu sednicu parlamenta, na kojoj će se glasati o nepoverenju Vladi.

Inicijativu su podneli klubovi poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske i Liberalne partije, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca, nakon što je potpisan Temeljni ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Temeljni ugovor su u sredu u Podgorici, bez najave i prisustva medija, potpisali Abazović i patrijarh SPC Porfirije, konstatuje RTCG.

„Temeljni ugovor nije potpisan tajno“

Abazović je izjavio da nije dezinformisao javnost kada je rekao da je dezinformacija da će Temeljni ugovor biti potpisan 3. avgusta, navodeći da on tada (31. jula) nije imao tu informaciju.

„Temeljni ugovor nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi“, kazao je Abazović, odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je ovaj dokument potpisan bez najave.

Kazao je da nisu bili pozvani mediji, te da je takva bila odluka vlade.

„O temeljnom ugovoru se priča deset godina, a u poslednjih 20, 30 dana baš intenzivno. Više od 25 puta se reklo da će biti potpisan, kao i da će biti tokom avgusta. Ja sam rekao da će biti uskoro, a ministar pravde Marko Kovač noć pre potpisivanja je kazao da će to biti u prvoj polovini avgusta i sad neko kaže, mi smo iznenađeni“, naveo je Abazović.

Oni su, dodaje, izabrali formu u razgovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Oni su hteli zbog ukupne klime, da ih ne bi neko uvlačio u neke političke igre, rekli da između dve varijante, da sve bude na zajedničkoj konferenciji ili da se uradi u državnoj rezidenciji tiho, pitali su mogu li da imaju njihov medijski tim i mi smo rekli da može“, rekao je Abazović.

Komentari

Vaš komentar