Abazović: U Crnoj Gori pronađena oprema ukradena sa aerodroma Ćilipi

Region 26. sep 202311:45 7 komentara
Twitter/Dritan Abazović

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da je prilikom popisa imovine Aerodroma Crne Gore pronađena i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992.

„Oprema sa Ćilipa pronađena i evidentirana – završila u Tužilaštvu. Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo“, napisao je Abazović na Fejsbuku.

Kako je dodao, Ministarstvo spoljnih poslova će o tome zvaničnim putem upoznati i kolege iz Hrvatske. Nije saopštio više detalja.

Hrvatska je ranije tražila naknadu u vrednosti od oko pet miliona evra za opremu za sletanje koju su 1991. godine sa arodroma Ćilipi u Dubrovniku ukrali crnogorski vojnici koji su služili u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Podgorica je 2007. godine priznala krađu počinjenu u ratu. Isplatila je 2010. godine oko 300.000 evra za stoku koja je ukradena u regionu Konavla u blizini granice sa Crnom Gorom i 30.000 evra za brod ukraden u Cavtatu 1991. godine.

Crna Gora je vratila i 19 slika poznatih hrvatskih umetnika, koje su otkrivene u jednoj galeriji u Podgorici.