Abazović: Okreće se novi list u odnosima Crne Gore i Srbije

Region 29. jun 202212:26 > 17:51 47 komentara

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da se njegovom posetom Beogradu "okreće novi list" u odnosima Srbije i Crne Gore i da je neprirodno da bude bilo kakvog šuma u komunikaciji. Premijer Crne Gore rekao je da će sutra u Beogradu razgovarati sa patrijarhom SPC Porfirijem. Očekuje se da će tema razgovora biti Temeljni ugovor koji vlada Crne Gore treba da potpiše sa SPC.

Ovom posetom počeo je novi ciklus, koji podrazumeva da smo spremni da svim otvorenim pitanjima pristupimo na krajnje odgovaran način i u korist građana obe države, rekao je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Povezano:

„Otvorili smo i neke teme koje nisu ekonomske i iskazujem zahvalnost premijerki Brnabić zbog toga što je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu na obostranu korist“, kazao je Abazović.

Istakao je da ne postoji značajnije pitanje u odnosima dve države koje je nemoguće rešiti i poručio da „oseća dobru volju“.

O ugovoru sa SPC i Maroviću

Predsednik Vlade Crne Gore izjavio je da je on premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu, u kojoj će sve verske zajednice imati isti tretman, a nijednom pitanju ne daje veći značaj od onog koji zaslužuje.

Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno rešimo u skladu sa ustavom i zakonom, rekao je Abazović.

„Dok budem premijer vodiću se državnim interesima, partijski ineteresi me ne interesuju, uključujući i partiju koju vodim“, izjavio je Abazović.

Abazovićev kabinet juče je saopštio da su radne grupe vade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dve strane treba da potpišu. ;Usaglašena radna verzija Temeljnog ugovora biće prosleđena radnim telima vlade Crne Gore, u skladu sa uobičajenom procedurom.

Abazović je rekao da je bilo reči i o izruženju Svetozara Marovića, ukazujući da se ne može svako pitanje odmah rešiti.

„Mi ne možemo da napravimo pritisak, već da danas rešavamo ona pitanja koja se mogu rešiti danas, a ona za koja im treba još neko vreme, da ih rešimo uskoro“, dodao je Abazović.

Inače, na konferenciji je rečeno da će, zbog ograničenog vremena, biti omogućena ukupno četiri novinarska pitanja, a među njima nije bilo mesta za pitanje TV N1.