Abazović: Vlada Crne Gore neće pasti zbog Temeljnog ugovora sa SPC

Region 18. jun 202222:00 > 22:10 0 komentara
Beta/Skupština Crne Gore

Vlada Crne Gore neće pasti zbog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), izjavio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

„Ako neko od kolega ne želi da se bavi ovim i ne želi da se drži principa pravde i jednakosti neka objasni javnosti“, rekao je Abazović i dodao da niko ne može da vrši pritisak na premijera na taj način.

Abazović je rekao da nije interes države da gleda ko ima procentualno više vernika, već da svi moraju imati otvorena vrata.

„Važno je da sa SPC potpišemo Temeljni ugovor i nije tačno da mi žurimo, to je propaganda. Treba da dobijemo tekst kao što imaju sve verske zajednice. Mislim da će to biti jednoglasno“, rekao je Abazović za TV Prva.

On kaže da mu je želja da se bavi onim što donosi jesen.

„Mi se bavimo ovim sitnim temama umesto toga. Ako neko stvarno želi dati prioritet nekim temama i da živi u prošlosti, smatram da je to problem“, rekao je Abazović.

Abazović je rekao i da nema ni jedne loše strane u inicijativi Otvoreni Balkan i da se raduje najavljenoj poseti Beogradu.

„Sve inicijative koje olakšavaju građanima i koje se bave ekonomskim temama više su nego dobrodošle. Još nisam čuo relevantan argument protiv toga“, rekao je Abazović.

On je naveo da inicijative Berlinski proces i Otvoreni Balkan imaju cilj da stvore zajedničko tržište.

Abazović je izrazio nadu da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori biti rešeno.

„Čim se izabere novi premijer Srbije, on će dobiti poziv od mene da dođe u Crnu Goru“, rekao je Abazović.