Advokat: Hrvatski ministar odbacio krivicu, tužilaštvo traži pritvor

Region 19. feb 202219:03 > 20:50

Advokat Vladimir Terešak, koji zastupa uhapšenog hrvatskog ministra građevinarstva Darka Horvata, izjavio je da je njegov klijent tokom ispitivanja odbacio krivicu za zloupotrebu položaja i da tužilaštvo traži da mu se odredi pritvor.

Pročitajte još:

On je novinarima u Zagrebu rekao da je Horvat pred istražiteljima Kancelarije za borbu korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) aktivno iznosio odbranu više od sat vremena, a USKOK je tražio određivanje pritvora o kojem će večeras odlučivati istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda.

„Uverenja je da onim što mu se stavlja na teret nije počinjeno krivično delo niti je ikome pribavljena protipravna imovinska korist“, kazao je Terešak.

Advokat je rekao da se Horvatu na teret stavlja zloupotreba položaja i ovlašćenja, odnosno da su određene firme koje su se javile na konkurs mimo konkursne dokumentacije dobile pravo prvenstva, što, dodao je, ministar negira. Rekao je da su za sve zadužene stručne službe ministarstva.

Slučajem je, kako je rekao, obuhvaćeno više osoba, a proizilazi iz drugog slučaja u kojem je takođe jedna od osumnjičenih njegova bivša pomoćnica Ana Mandac. Ona je sa dužnosti otišla nakon što je osumnjičena za malverzacije s bivšom državnom sekretarkom Josipom Rimac.

„Ono što mu je stručna služba, odnosno drugookrivljena (Mandac) dala na potpis on je potpisao, verujući da je to ispravno“, objasnio je advokat.

Horvat je danas uhapšen pošto je policija po nalogu USKOK pretresla njegovu kuću u Donjoj Dubravi u Međimurju, a potom je prebačen na ispitivanje u Zagreb.

Prema pisanju medija, pod istragom je i potpredsednik vlade iz reda srpske manjine Boris Milošević, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i direktorka uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Među osumnjičenima je, uz Mandac, i bivši ministar Tomislav Tolušić. Oni će navodno biti ispitani redovnim putem.

Horvat se povezuje sa zloupotrebom položaja i ovlašćenja u vreme dok je vodio ministarstvo privrede 2018. Sporna je dodela novca iz programa razvoja preduzetništva na područjima naseljenim pripadnicma nacionalnih manjina. Novac se navodno dodeljivao bez kriterijuma.

Pojedini mediji su objavili da je pod istragom i aktuelni ministar rada Josip Aladrović.

Premijer Andrej Plenković pozvao je glavnu državnu tužiteljku Zlatu Hrvoj-Šipek da objasni zbog čega je uhapšen aktuelni ministar, koje je to krivično delo zahtevalo takvu hitnost, ocenivši pritom da je reč o „indikativnom tajmigu“.

On je rekao da je razgovarao sa Miloševićem i Aladrovićem koji su mu rekli da njih niko nije kontaktirao.

DORH je saopštio da glavna državna tužiteljka i tužilaštvo, kao ni dosad, neće komentarisati izjave predsednika vlade, kao i da će nadležno državno tužilaštvo dati javnosti relevantne informacije kada se za to ostvare zakonom propisni uslovi.