Afera „Tunel“: Za kopače iznajmljen stan za „venčanice“, saslušan predsednik Višeg suda

Region 15. sep 202317:26 6 komentara
gov.me/R.Koprivica

Policija je pronašla stan iz kog su, kako se sumnja, kradljivci dokaza iz sudskog depoa boravili i navodno svakodnevno odlazili do zgrade naspram Višeg suda u Podgorici. Ženska osoba sa lažnim dokumentima iznajmila je prostor u suterenu iz kog je prokopan tunel. Vlasnica je rekla da planira otvaranje salona za venčanice.

Kradljivci dokaza iz sudskog depoa boravili su u stanu na Zabjelu, i to im je bila glavna baza odakle su, navodno svakodnevno odlazili do zgrade naspram Višeg suda u Podgorici iz koje su i kopali tunel.

Do tog stana, koji su juče proveravali, inspektore podgoričke policije odveli su snimci nadzornih kamera, koje su zabeležile kretanje grupe sumnjivaca od podruma zgrade u Njegoševoj 12 do nadomak Titeksa.

U njemu je pronađeno mnoštvo tragova, koji će biti veštačeni, saznaju Vijesti.

To je drugi trag do kog su inspektori došli, pošto su prekjuče kasno popodne pronašli i kombi koji su rudari mafije koristili.

Istovremeno, policija na osnovu snimaka pokušava da identifikuje sve osumnjičene i utvrdi ko im je, iz Podgorice, bio logistika za obijanje depoa, ali i dao smernice gdje se u toj sudskoj prostoriji čuvaju dokazi koje su odneli.

Jedan od sagovornika iz istrage rekao je da činjenica da depo nije obezbeđen video nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, inspektorima otežava posao da utvrde da li je i ko, dok je trajala “akcija” obijanja, davao podršku iznutra.

Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Stan tražili za salon venčanica

Dok su policajci pretraživali teren tragajući za izvršiocima, u Osnovnom državnom tužilaštvu juče su trajala saslušanja onih koji imaju ili mogu imati saznanja o tom krivičnom delu.

Prema informacijama Vijesti, vlasnica prostora u suterenu zgrade u centru glavnog grada, pred tužiocem je ispričala da ne zna ko je ženska osoba kojoj je izdala stan i da je kontakt sa njom ostvarila preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

Ona je, navodno, ispričala da je ta ženska osoba, koja je, kako se sumnja, koristila lažna dokumenta, zakupila poslovni prostor na prizemlju i suteren koji je u njenom vlasništvu.

Rekla joj je da će ona sama srediti prazan prostor, kako bi ga prilagodila za biznis koji želi da pokrene – salon venčanica, saznaju Vijesti.

Vlasnici stana plaćene su dve kirije unapred, odnosno 2.800 eura i nakon toga nije imala kontakt sa ženom kojoj je prostor izdat.

U tužilaštvu su iskaz dali i vlasnici agencije za nekretnine, preko kojih je taj posao završen.

Oni, međutim, niesu imali bliža saznanja o ženi koja je zakupila poslovni prostor u Njegoševoj i podrumske prostorije koje su kriminalnoj grupi poslužile da iskopaju tunel do depoa Višeg suda, dug 30 metara.

Savić saslušan u tužilaštvu, tvrdi da je većina zaposlenih u Višem sudu prošla poligraf

Danas je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici saslušan predsedniku podgoričkog Višeg suda Boris Savić.

Kako prenose Vijesti Savić je rekao da poligraf nije dokaz, ali da može poslužiti za otklanjanje sumnje.

Predsednik Višeg suda Boris Savić rekao je da je većina zaposlenih u tom sudu prošla poligrafsko testiranje u vezi obijanja depoa.

On je to rekao novinarima nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu.

Ranije danas premijer Dritan Abazović sugerisao je Saviću i svim zaposlenima u Višem sudu da se poligrafski testiraju.

Podsećamo, iz depoa podgoričkog Višeg suda ukradeno je nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana, dok istražitelji tragaju za šest osoba, učesnika u obijanju.

Osim pištolja ukradeni su i dokazi iz više predmeta, ali se vjeruje da su lopovi namjerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

Da je neko preturao dokaze, otkriveno je 11. septembra ujutro.

Pogledajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare