Ajkhorst i Palmer: Pregovori u FBiH o izbornoj reformi idu korak po korak

Region 29. jan 202216:51
N1

Direktorka za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajkhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer izjavili su u Neumu da pregovori stranaka iz Federacije BiH o izmenama izbornog zakona idu "korak po korak".

Oni su izrazili umereni optimizam u pogledu mogućnosti postizanja dogovora.

Povezane vesti

Ajkhorst je rekla da su svi politički subjekti koji su prisutni u Neumu pokazali izuzetnu konstruktivnost, navodeći da ne može iznositi više detalja o pregovorima.

Palmer je izjavio da je urađeno dosta dobrog posla, te da se ide „korak po korak“.

On je zahvalio OEBS-u koji je ustupio svoje eksperte, navodeći da će, da bi se udovoljilo presudama Suda za ljudska prava, biti potrebno da se urade i promene u Ustavu BiH, što, ocenio je, nije lak proces.

Prema njegovim rečima, pregovori o izbornom modelu, kako i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH, zahteva naporan rad da bi se pronašlo odgovarajuće rešenje.

Odgovarajući na pitanja novinara da li postoji neki konkretan predlog međunarodne zajednice, Palmer je rekao da ne postoji neki konkretan predlog niti nacrt o kojem se razgovara.

„Mi intenzivno radimo sa domaćim akterima na analiziranju svih pitanja koja izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno da bismo došli do adekvatnog rešenja“, naveo je američki diplomata.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici SDA, HDZ BIH, SBB-a i Naroda i pravde.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu, uslovivši nastavak pregovora o izbornoj reformi deblokadom rada institucija BiH od predstavnika RS.

Najspornija pitanja u pregovorima su izbor članova Predsedništva BiH i izbor u domove naroda o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Šmit optimista

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da je optimista i da smatra da su razgovori o izbornoj reformi u Neumu „na dobrom putu“.

„Kao što sam juče rekao, Izborni zakon sa kojim se svi slože, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje ‘ostalih’, poštujući volju birača, biće prihvaćen“, saopšteno je iz OHR-a.

Kristijan Šmit
N1

Šmit se zahvalio američkim i evropskim posrednicima u pregovorima Metjuu Palmeru i Angelini Ajkhorst na predanosti da bi se postiglo konačno rešenje.

„Cenim spremnost svih uključenih da predoče nact koji poštuje različitosti i demokratske principe u BiH, uz očuvanje evropske perspektive za njene građane. Nadam se da će iz Neuma stići dobre vesti za poboljšanje Izbornog zakona“, istakao je on.

Komentari

Vaš komentar