Albanija demantuje da su policijski sistem napali iranski hakeri

Region 03. okt 202221:37 0 komentara
Shutterstock

Albanske vlasti demantovale su da je policijski sistem zemlje hakovan, posle izveštaja lokalnih medija da je iranska hakerska grupa objavila podatke ljudi koji su pod istragom za zločine.

Albanski mediji javili su da su procureli podaci iz policijske baze podataka sa spiskom osumnjičenih osoba koje policija ispituje za različite zločine.

Prema navodima stručnjaka na kanalu nazvanom „Homeland Justice“ objavljeno je 1,7 gigabajta podataka iz policijskog sistema Memeks.

Državna policija demantovala je da je njen sistem Memeks narušen, ali su pozvali lokalne medije da ne objavljuju podatke hakera.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Bledi Čuči rekao je da spisak nije došao iz baze podataka kriminalne policije. On je rekao da Majkrosoft i FBI pomažu albanskim vlastima da oporave pogođene sisteme.

Premijer Edi Rama rekao je u obraćanju parlamentu da je cilj da se izazovu društveni poremećaji objavljivanjem izmenjenog spiska na kome se mešaju kriminalci sa političarima, novinarima i drugim.

Prošlog meseca Albanija je prekinula diplomatske veze sa Iranom zbog sajber napada izvršenog 15. jula, koji je privremeno prekinuo brojne digitalne servise i vebsajtove albanske vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!