Albanski parlament odbacio Martijev izveštaj o trgovini organima na Kosovu

Region 22. jul 202211:37 16 komentara
Pixabay

Parlament Albanije je u četvrtak kasno uveče jednoglasno izglasao rezoluciju, kojom se odbacuju optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu iz izveštaja Saveta Evrope.

Rezolucija, čiji je pokrovitelj Socijalistička partija premijera Edija Rame, u Parlamentu Albanije komentariše se kao dobra inicijativa i kao aktivacija spoljne politike albanske države.

Pročitajte još

„Glas Albanije o ovom pitanju će se čuti do Strazbura (gde se nalazi Evropski sud za ljudska prava)“, rekao je Rama na sednici u Parlamentu Albanije, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Dik Marti više nije član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Ovo nije namenjeno njemu. Radi se o reputaciji i dostojanstvu Parlamentarne skupštine SE, koja je glasala za izveštaj. U redu, glasali su za to jer su mislili da to treba ispitati. Ovaj istražni proces nije doneo pravdu pretpostavljenim žrtvama, ali je učinio žrtvama glavne ličnosti Oslobodilačku vojsku Kosova, jer je i to bio cilj, učinio je  OVK globalnom žrtvom, a ona je jedan od važnih momenata nacionalnog ponosa Albanaca“, rekao je Rama.

U rezoluciji se navodi se da su tvrdnje Dika Martija o „ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu ostale neargumentovane, neodobrene i nezasnovane na dokazima i činjenicama“.

U izveštaju iz 2010, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dik Marti, a odobrila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, tvrdi se da su lideri OVK bili umešani u trgovinu organima tokom 1998-99. godine.

Ove tvrdnje istražio je američki tužilac Klint Vilijemson, koji je u julu 2014. objavio da nalazi njegovog tima ne uključuju dokaze o trgovini organima, već o drugim ratnim zločinima.

Ovo je 2015. godine dovelo do formiranja Kosovskih specijalizovanih veća za istragu navodnih zločina pripadnika OVK protiv etničkih manjina i političkih rivala, navodno počinjenih između januara 1998. i decembra 2000. godine.

U Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim kao Specijalni sud, u toku je proces protiv nekih bivših lidera OVK. Među njima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Oni su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine. U optužnici protiv njih pominju se ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, ali ne i „trgovina ljudskim organima“.

Komentari (16)

Vidi sve komentare