Ambasada SAD: BiH je titular državne imovine, Republika Srpska da poštuje Ustav

Region 29. dec 202213:46 8 komentara
N1

Američka ambasada u Sarajevu je saopštila da je Bosna i Hercegovina titular državne imovine i da su institucije na državnom nivou BIH isključivo nadležne za zakonsko uređenje državne imovine.

Povezane vesti

Ambasada SAD je uz to ukazala da „Republika Srpska mora u potpunosti poštovati Ustav i odluke institucija BiH, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima u RS ili ne“.

Narodna skupština Republike Srpske je sinoć po hitnom postupku usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

To je drugi put da parlament RS usvaja taj zakon, jer je ranije usvojeni suspendovao Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, a potom ga je Ustavni sud BiH u septembru proglasio neustavnim.

Rešavanje pitanja državne imovine u BiH je jedan od ključnih uslova, koji je još pre dve decenije postavila međunarodna zajednica.

Duraković: Pitanje državne imovine mora da se zakonski reguliše na državnom nivou

Potpredsednik Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Ćamil Duraković izjavio je da se pitanje državne imovine u BiH mora zakonski regulisati na državnom nivou, kroz parlament ili uz pomoć Visokog međunarodnog predstavnika.

„Državna imovina nije vlasništvo entiteta, tako da ni Republika Srpska ni Federacija BiH nemaju ustavno pravo da regulišu pitanje državne imovine na bilo koji način“, saopštio je Duraković, reagujući na ponovno usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini u parlamentu RS.

Prema njegovim rečima, to nije prvi put da entiteti pokušavaju regulisati pitanje državne imovine, dodavši da se to desilo i u slučajevima Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o šumama, Zakona o unutrašnjoj plovidbi, Zakona o statusu državne imovine u Republici Srpskoj, ali i u nekim slučajevima u Federaciji BiH.

Duraković je dalje ocenio da Zakon o nepokretnoj imovini RS mora proći Veće naroda RS, gde će, kako je naveo, bošnjački klub odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu, pa će „verovatno zakon završiti na Ustavnom sudu BiH, kao i prošli put kada je donet“.

„Ovaj zakon, osim što pokušava da reafirmiše nepostojeći suverenitet entiteta, nauštrb suvereniteta drzave, on je i nastavak pokušaja entitetskog nacionalizovanja imovine i delegitimiziranja države“, rekao je potpredsednik RS.

Ustavni sud BiH je ranije odlučio da entiteti nemaju pravo da knjiže imovinu koja je obuhvaćena Zakonom o nepokretnoj imovini RS, već da to mora uraditi država.

Na nivou BiH taj zakon nikada nije usvojen.

„Zakon na državnom nivou bi suštinski i trajno rešio pitanje državne imovine, što je moguće postići na dva načina – da Visoki predstavnik nametne zakonsko rešenje ili da dogovorom i kompromisom konačno sami uredimo ovo pitanje, a što ne sme ići na štetu posednika državne imovine, grašana, države i institucija BiH“, ocenio je Duraković.