Ambasada SAD u BiH: Građanima potrebna prava reforma, a ne zapaljiva retorika

Region 22. apr 202121:43 1 komentar
N1 (arhiva)

SAD čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa su nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski, istakli su iz Ambasade SAD u BiH.

Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika je ono što će građanima BiH doneti bolju budućnost, navodi se na Tviter nalogu Ambasade SAD.

„Osim toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbegnu odgovornost za sprovođenje važnih reformi, kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promene koje donose radna mesta i investicije“, navode iz Ambasade SAD u BiH.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler razgovarali su sa predsedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamenikom predsedavajućeg Draganom Čovićem kako bi promovisali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za poverenje građana i napredak na putu ka EU.

Čović je na Tviteru napisao da je sastanak o reformi izbornog zakonodavstva, stabilnosti i dijalogu, kao i neophodnim koracima napred ka statusu kandidata za prijem u EU bio konstruktivan.

„Ovaj postupak mora biti završen u naredna dva meseca“, istakao je Čović.

Na Tviteru se oglasio i Satler koji je naveo da su Nelson i on ponovili važnost dijaloga, evropskih reformi i uključivog procesa izborne, odnosno ustavne reforme, u skladu sa Mišljenjem EU, što treba da dovede do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine.