Ambasada SAD u BiH: Nijedna vlada ne bi trebalo da sarađuje s Rusijom

Region 22. feb 202419:13 28 komentara
Izvor: Tanjug/Sergei Bobylev/, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Niti jedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da ostvaruje ili proširuje saradnju s Rusijom, dok ta zemlja sprovodi 'divljačku agresiju protiv Ukrajine'", navodi se u odgovoru RSE iz Ambasade SAD u BiH na upit o poseti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i Belorusiji.

Kako se navodi, Dodikova poseta Rusiji i Belorusiji „u suprotnosti je s osnovnim vrednostima evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, prenosi RSE.

Milorad Dodik, koji je zbog antidejtonskog delovanja pod sankcijama SAD i Velike Britanije, 21. februara se u Kazanju, u ruskoj Republici Tatarstanu, susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a dva dana ranije, 19. februara, u Minsku, sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin mu je tom prilikom uručio Orden Aleksandra Nevskog, kojim je Dodik odlikovan u junu prošle godine „za doprinos razvoju saradnje“ između Rusije i BiH.

Pročitajte još

Iz Ambasade ističu da je za osudu Dodikova odluka da primi priznanje od Putina, koji je, kako navode, „predmet naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine, nezakonite deportacije i nezakonitog premeštanja dece“.

„Lideri na svim nivoima u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da teže demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti koju stanovnici ove zemlje žele i zaslužuju. Put ka toj budućnosti vodi preko Brisela, a ne preko Minska ili Moskve“, zaključuje se u odgovoru američke Ambasade.

Prilikom sastanka sa Putinom, Dodik je istakao da Republika Srpska – jedan od dva entiteta – odbija da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije, te da ne želi ni članstvo u NATO savezu.

Putin je tokom kratkog sastanka dvojice lidera – četvrtog od februara 2022, kada je počela invazija na Ukrajinu – ocenio da su odnosi RS i Rusije „konstruktivni“.

Dodikovu posetu su osudile i Delegacija EU u BiH, kao i Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Delegacija EU je podsetila da je na najvišem nivou rečeno da su evropski put i bliske veze sa Rusijom i Belorusijom nespojivi, te da se od BiH očekuje da svoju spoljnu, bezbednosnu i trgovinsku politiku uskladi sa Unijom.

OHR je naveo da se BiH, kao kandidatkinja za članstvo, „obavezala da sledi bezbednosne i spoljnopolitičke smernice EU“ – što „isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država“.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022, SAD, EU, Velika Britanija i njihovi saveznici su uveli niz sankcija protiv Rusije koje, između ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare