Ambasador Kalabuhov: BiH bila i ostala prijateljska zemlja za Rusiju

Region 09. avg 202213:00 0 komentara
N1

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je Bosna i Hercegovina za Rusiju bila i ostala prijateljska zemlja, ali da postoje neprekidni pokušaji pojedinih funkcionera BiH da građane, kako je naveo, dovedu u zabludu lažnim nagađanjima o navodnoj negativnoj ulozi Rusije u BiH.

Kalabuhov je naglasio da „posebno zabrinjava činjenica da se takve neutemeljene izjave zlonamerno inspirišu unutar pojedinih zapadnih ambasada u Sarajevu“.

Pročitajte još

On je ocenio da se to radi „isključivo radi skretanja pažnje šire javnosti s postkonfliktnog udruženog zapadnjačkog poduhvata, usmerenog na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te prebacivanje odgovornosti za trajnu krizu u zemlji koja se podržava u vlastitim političkim interesima“.

„Sve ove neoriginalne fantazije, ma koliko bi to želeli naši zapadni ‘partneri’, ni na koji način neće naštetiti vekovnim prijateljskim vezama višenacionalnih naroda Rusije i BiH“, naveo je Kalabuhov za sarajevsko „Oslobođenje“.

Dodao je da je Rusija „uvek bila tu da pruži ruku BiH u najtežim vremenima, kao i da će tako biti i u buduće“.

Ruski ambasador je podsetio da je njegova zemlja nastavila da snabdeva BiH prirodnim gasom u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine, kao i da nikada nije insistirala na ubrzavanju otplate višemilionskog duga, pristajući na uslove koji odgovaraju BiH i koji će se, kako je naveo, otplatiti za 250 godina.

Dodao je Rusija učestvovala i u gašenju velikih šumskih požara u BiH pre deset godina, da je tokom stravičnih poplava 2014. godine poslala dva aviona humanitarne pomoći, kao i da je učestvovala i u dezinfekciji zdravstvenih objekata kada se pojavila pandemija koronavirusa i isporučivanju vakcine „Sputnjik“ protiv ovog virusa.

Kalabuhov je kazao i da je Rusija tradicionalno jedan od najvećih trgovinskih investicionih partnera BiH, a da Zapad na sve moguće načine pokušava da nekonkurentnim i nelegitimnim metodama istisne ruske kompanije sa tržišta BiH.

„Uprkos pokušajima zlonamernika da naškode našim dobrim i vremenom proverenim odnosima, kao i da uvuku BiH u orbitu antiruske kampanje pokrenute na Zapadu, znamo da je pristalica obostrano korisne saradnje Rusije i BiH mnogo više nego njenih protivnika“, zaključio je Kalabuhov u tekstu za „Oslobođenje“.