Američka ambasada: SAD neće stajati po strani i gledati kako Dodik gura BiH u sukob

Region 12. apr 202414:18 36 komentara
Tanjug/Strahinja Aćimović

Američka ambasada u BiH saopštila je danas da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije u pravu ako misli da će SAD stajati po strani dok on sprovodi svoju secesionističku agendu i gura BiH prema sukobu.

„Svaki pokušaj otcepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice je antidejtonsko delovanje koje se neće tolerisati“, naglašeno je u saopštenju.

Iz američke ambasade u BiH su ponovili da je Republika Srpska entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, naglašavajući da ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine.

„Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj poddržavnoj jedinici na otcepljenje“, navodi se u saopštenju.

Iz ambasade SAD u BiH dalje su upozorili da bi stvaranje paralelnog izbornog sastava od Vlade Republike Srpske (RS) bilo protivustavno i antidejtonsko, kao i da bi birače u RS lišilo osnovnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.

„Bilo kakvi izbori sprovedeni po protivustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidejtonskim delovanjem“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Sjedinjene Države spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera, kao i da podržavaju akcije visokog predstavnika u BiH (Kristijana Šmita) da učini isto.

Vlasti RS su najavile da će ovaj entitet do 20. aprila usvojiti svoj izborni zakon, prema kojem će se ubuduće sprovoditi izbori u RS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare