Američka ambasada u BiH: Krizu ne izaziva međunarodna zajednica, već domaći političari, pre svih Dodik

Region 18. apr 202413:44 8 komentara
Shutterstock

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da političku krizu u BiH nije proizvela međunarodna zajednica, već domaći političari, pre svih predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz američke ambasade su ocenili da Dodik „mnogo vremena i energije posvećuje prebacujući krivicu za vlastite neuspehe na druge“.

„Sumnjamo da bi iko ko je poslednjih petnaest godina pažljivo pratio politiku ove zemlje bio toliko naivan da mu poveruje“, objavili su u saopštenju.Dodali su da SAD više od trideset godina rade u ime naroda BiH, dosledno i snažno pozivajući političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU.

Pročitajte još:

„Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rešenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno“, naveli su iz američke ambasade u BiH.

Istakli su da „nisu snizili standarde niti očekivanja da bi ‘usrećili’ čelnika bilo koje stranke“.

„Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovde smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike“, stoji u saopštenju.

Naglasili su da je stav SAD jasan i da podrazumeva podržavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH, kao i integraciju zemlje u evroatlantske institucije.

„Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine“, zaključili su iz ambasade SAD u BiH.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare