Američki ambasador: Zloupotrebe Milorada Dodika su jasne, korupcija očigledna

Region 06. jan 202221:39 26 komentara
N1

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Erik Nelson kazao je za N1 da se sankcije koje su juče objavljene za Milorada Dodika odnose na koruptivne aktivnosti koje podrivaju BiH, a proširene su kako su bi uključile i one koji daju podršku korumpiranim akterima uključujući njihove porodice, saradnike i kompanije. Poručio je da svako kome se izreknu ovakve sankcije treba biti zabrinut, a posebno legitimni poslovni ljudi zbog ograničenja s kojima će se suočiti.

Povezane vesti:

“Vidimo u celoj BiH suviše političkih lidera koji su motivisani privatnim interesima. Milorad Dodik je jasno u toj grupi. Njegove zloupotrebe su jasne, nivo korupcije je očigledan i ove sankcije su važan poziv na odgovornost”, rekao je Nelson u specijalnoj emisiji N1 o sankcijama.

Istakao je da je važno da građani BiH razumeju značenje ovih sankcija jer je puno pogrešnih tumačenja.

“Sankcije koje su objavljene juče protiv Mirsada Kukića i Milana Tegeltije je zabrana putovanja zbog korumpiranog delovanja. Postoje dokazi za podrivanje demokratije i poverenja građana u institucije BiH. Sankcije od juče takođe su za cilj imale Dodika i ATV, one su prema zapadnobalkanskom režimu ažurirane od prošlog ljeta. Dodik je sankcioniran 2017. zbog pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ova odredba je ažurirana da bi se pokazala naša podrška stabilnosti i napretku Zapadnog Blakana”, rekao je Nelson.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare