Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banjaluke

Region 05. jan 202216:29 > 18:26
N1

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva za finansije SAD potvrdila je mere protiv Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, kao i, kako se navodi, jednog medija pod njegovom kontrolom, Alternativne televizije Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH, navodi se u službenom saopštenju američkog ministarstva.

Današnja odluka označena kao E.O. 14033, nadovezuje se na predanost administracije predsednika SAD Džoa Bajdena da pozove na odgovornost one koji, između ostalog, “potkopavaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana korupcijom i pretnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima”.

Povezane vesti

“Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrenuvši stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje ličnog bogatstva kroz ucene, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika podela odražava njegove napore da unapredi te političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih koruptivnih aktivnosti”, navodi se u zvaničnom saopštenju, te dodaje kako ovi koraci ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se riskira i šira regionalna nestabilnost.

Zvaničnik ministarstva Brajan E. Nelson je ovim povodom kazao kako destabilišuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji razgrađivanja Dejtonskog sporazuma motivisani ličnim interesima ugrožavaju stabilnost BiH i celog regiona.

Alternativna Televizija

Kada je u pitanju Alternativna TV, medij sa sedištem u Banjaluci, izveštaj američkog ministarstva ističe kako je ovaj medij u vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom.

“Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV, kao na primer zahtevanjem ličnog odobravanja medijskih priča vezanih za politički osetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namerno i izričito unapredio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unapredi svoje osobne i političke ciljeve” dodaje se u saopštenju.

Dalje se ističe kako je Dodik ugovore vezane za ATV dodeljivao izravno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju.

“On je novac iz javnih preduzeća usmerio direktno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je poslednjih godina znatno povećao finansiranje ATV i uključio se u kampanje lošeg uticaja društvenih medija putem ATV kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i lične ciljeve”, naglašava se u zvaničnom pojašnjenju uvedenih sankcija.

Šta podrazumevaju nove mere

“Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u SAD ili su u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 odsto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nije ovlaštena opštom ili posebnom licencom izdatom od strane OFAC-a ili izuzeta, sve transakcije osoba iz SAD ili unutar (ili u tranzitu) SAD koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba uopšteno su zabranjene. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe”.

Komentari (0)

Vidi sve komentare