Apelacioni sud Crne Gore ukinuo presudu za pokušaj terorizma

Region 05. feb 202115:13 > 17:477 komentara
N1

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, kojom su proglašeni krivim dvojica ruskih državljana, kao i lideri sada vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević koji su osuđeni na po pet godina zatvora.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, ali pred potpuno izmenjenim većem.

Prvostepena presuda doneta je u maju 2019. nakon maratonskog suđenja koje je direktno prenosila televizija.

Veće je takođe odlučilo da optuženom Bratislavu Dikiću ukine pritvor i da se on odmah pusti na slobodu.

„Veće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

On je nakon puštanja odveden u Prihvatilište za strance, pišu „Vijesti“.

Viši sud u Podgorici izrekao je u maju 2019. prvostepenu presudu optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine. Svi optuženi su proglašeni krivim.

Dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osuđeni na 15, odnosno na 12 godina zatvora za krivično delo terorizma u pokušaju i organizovanja kriminalne grupe.

Bratislav Dikić je osuđen na osam godina zatvora za pomoć u pokušaju terorizma i stvaranja kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević za isto krivično delo na sedam godina.

Nemanja Ristić je osuđen na sedam godina zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po dana zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu zatvora.

Krivim su proglašeni i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su osuđeni na po pet godina zatvora za organizovanje kriminalne grupe, kao i vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović koji je osuđen na godinu i po dana zatvora.

Komentari

Vaš komentar