Bajram Begaj novi predsednik Albanije, u nedelju polaže zakletvu

Region 23. jul 202216:25 > 16:27
Gent Shkullaku/AFP

Novoizabrani predsednik Albanije Bajram Begaj položiće u nedelju zakletvu u Parlamentu Albanije i tada će odakle preuzeti zadatak vođenja države, prenose albanski mediji, dok aktuelni predsednik Iljir Meta boravi u oproštajnoj poseti Kosovu.

Posle zakletve u Skupštini, u 18 sati u Predsedništvu će biti održana inauguracija, kada će Begaj i zvanično preuzeti dužnost od Mete.

Pročitajte još

Prema dnevnom redu, predsednik Ustavnog suda će uručiti Ustav Albanije novom predsedniku, koji je izabran 4. juna u parlamentu.

Na Kosovu se, u međuvremenu, Meta sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Demokratske partije Kosova Memljijem Krasnićijem, sa kojim je razgovarao o ratu OVK i suđenju njenim liderima, ističući da ta borba mora ostati do kraja čista.

Posle sastanka sa Kurtijem, Meta je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je potrebna veća koordinacija Albanije i Kosova u „spoljnoj i regionalnoj politici“, u skladu sa zajedničkim ciljem članstva u Evropskoj uniji.

„Što se tiče regionalne saradnje, delili smo istu ocenu u podršci samo sveobuhvatnim inicijativama, kao što je Berlinski proces. Kosovo je postalo primer demokratije, borbe protiv kriminala i korupcije, vladavine prava i evropeizacije u regionu, ocenjeno u međunarodnim izveštajima, koje zaslužuje što pre liberalizaciju viza za svoje građane“, napisao je Meta.

Komentari

Vaš komentar