Balkanske zemlje se naoružavaju avionima F-16

Region 07. nov 202211:0532 komentara
Izvor: Pixabay/ilustracija

Rumunija i Bugarska odlučile su da za svoje oružane snage naruče dodatne višenamenske borbene avione F-16 pa je tako ukupna brojka tih letelica koje će imati susedi Srbije narasla na 65 aviona.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u istom danu – 4. novembra, Rumunija je potpisala ugovor za nabavku 32 polovna aviona F-16 iz norveških viškova, dok je bugarski parlament odobrio kupovinu novih osam letelica tog tipa od Sjedinjenih Američkih Država.

Rumunija već ima 17 aviona F-16, a Bugarska čeka na prijem još osam F-16.

„Sada se ukupan broj svih F-16 na Balkanu (bez Grčke) povećao na 65 savremenih borbenih aviona u tri različite varijante kod dva korisnika“, piše taj portal.

U tekstu se podseća da je Rumunija prvobitno nabavila 17 aviona F-16 iz portugalskih viškova, kao prvi korak u procesu zamene starih aviona Mig-21.

U vreme nabavke avioni su bili na polovini utrošenog životnog veka sa približno 4.000 preostalih časova naleta po primerku, a reč je modernizovanim avionima koji mogu da nose moderno naoružanje.

Sada je istočni sused Srbije potpisao ugovor sa norveškom Vladom za kupovinu 32 polovna aviona za 388 miliona evra. Za taj novac osim aviona dobiće nešto rezervnih motora i delova i alata za održavanje i obuku tehničara.

Prvi F-16 biće primljeni u rumunsku avijaciju u četvrtom kvartalu 2023. godine, a svi će biti u inventaru novog korisnika tokom 2024. godine.

„Avioni su izrađeni u prvoj polovini osamdesetih godina, ali stalno su usavršavani i Norvežani su se trudili da integrišu na F-16 novine razvijene za mlađe varijante. U sadašnjoj konfiguraciji norveški F-16 su savremene borbene platforme i ostaće u rumunskoj avijaciji najmanje deset godina“, dodaje se.

Bugarska se takođe odlučila za F-16 kao i Rumunija, ali za potpuno nove avione jednosede i dvosede varijante blok 70/72. Prvi od osam ranije naručenih aviona stići će 2025. godine.

„U međuvremenu otvorena je tema nastavka nabavke do popune jedne eskadrile. Posle puno političkih i medijskih turbulencija prelomljeno je 4. novembra u Parlamentu i odobrena je narudžbina još osam aviona“, piše taj portal.

Cena prve tranše je 1,1 milijarda dolara, a nove 1,3 milijarde dolara. Razlika u ceni odnosi se na nabavke dodatnog naoružanja vazduh-zemlja.

„Rok za prijem dodatnih aviona biće 2027. godina. Za bugarsku avijaciju F-16 su dugoročno rešenje jer je njihov resurs 12.000 časova. Poređenja radi, resurs MiG-29 nakon remonta je 10 godina ili 700 časova“, piše u tekstu.

Komentari

Vaš komentar