Balkansmedia: Novinarke iz regiona – heroine Balkana

Region 09. mar 202214:37 > 14:39 0 komentara
N1

Balkansmedia.org saopštio je da će tokom meseca marta "predstaviti i proslaviti" nekoliko od miliona žena u medijima koje svakodnevno ruše barijere i utiru put mlađim generacijama novinarki i medijskih radnica. Radi se, kako prenose Vijesti, o novinarkama iz BiH, Crne Gore i Severne Makedonije.

U pitanju su Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica i direktorka Oslobođenja iz BIH, Marijana Bojanić, izvršna direktorka TV Vijesti i Daily Press iz Crne Gore, Mirjana Milutinović, izvršna direktorka Radija kontakt Plus, sa Kosova, Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih Vesti i Jelena Vasić, novinarka i koordinatorka projekata KRIK, iz Srbije.

„USAID-ov Program pomoći medijima na Balkanu (BMAP), koji implementira Internews u partnerstvu sa FHI 360, ima posebno zadovoljstvo da se može pohvaliti saradnjom sa sjajnim novinarkama, urednicama i direktoricama medija širom Balkana“, navodi Balkansmedia.org.

Dodaje se da su odlučili da se udruže sa ilustratorkom Lejlom Ahmedspahić, jednom od ilustratorki koja je radila i na projektu #ŽeneBiH, i da kreira šest ilustracija za šest neverovatnih medijskih radnica na Balkanu kako bi javnost upoznali sa ženama u medijima i van okvira država u kojima rade i kako bi dali nadu mlađim generacijama medijskih radnica da nisu same, da imaju podršku i da imaju temelje od kojih mogu krenuti.

„Jedna od loših strana istorije je i ta da se iz nje konstantno brišu žene koje su menjale svijet, ali naš cilj, kao i cilj mnogih drugih, je da pamtimo, pišemo i podsećamo na heroine kako davnih, tako i vremena u kojem živimo.

Prisećamo se i prve bh. novinarke Milene Mrazović, albansko-američke novinarke Nexhmie Zaimi, crnogorske novinarke Zage Berkuljan, makedonske novinarke Veselinke Malinske kao i srpske novinarke Nade Marinković.

Žene na Balkanu najčešće pronalazimo u ulozi novinarki, a veoma retko u ulogama direktorki, glavnih urednica i članica upravljačkih struktura medija.

Mi vam želimo predstaviti žene koje, hrabro poput onih pre njih, brišu granice i kroje neke nove norme medijskog delovanja u regionu“, navode iz Balkansmedia, a prenose „Vijesti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!